Az Alteo Nyrt. átvilágította a törökszentmiklósi szélerőművet műszaki szempontból, és arra jutott, hogy érdemes lesz megvásárolnia. Most kiadott közleménye szerint február végére lezárulhat a tranzakció.

Lapunk korábbi, és utóbb az Alteo tőzsdei bejelentésével is megerősített értesülése szerint az alternatív energiatermelő- és kereskedő társaság egy másfél megawattos hazai szélerőmű megvásárlására készül. Ilyenből az országban kettő van, a mezőtúri és a törökszentmiklósi. Az utóbbi azonban az elmúlt években le- leállt a tulajdonlásával és engedélyével összefüggő problémák miatt, arról pedig – üzleti titok lévén – nem adott tájékoztatást a Világgazdaságnak a Magyar Energia Hivatal, hogy lenne-e a létesítménynek jelenleg is árameladási szerződése. Ezen információ híján a törökszentmiklósi széelrőműről nem állíthattuk ugyanolyan bizonyossággal, hogy megfelel az Alteo elvárásainak, mint a mezőtúri.

Az Alteo mostani tőzsdei bejelentése azonban eloszlatta a kételyeket. Mint írja, a „tranzakció következő tervezett lépése a szélerőmű tulajdonjogának megszerzése, amelynek pénzügyi zárására várhatóan február végéig kerülhet sor. Az akvizíció előkészítésének köztes lépéseként a társaság megvásárolta a villamosenergia-termelési engedéllyel rendelkező E-Wind Szélenergetikai Kft.-t, amely az 1,5 MW teljesítményű törökszentmiklósi szélerőmű által előállított villamos energiát korábban értékesítette.”

A szélerőművel előállított áramot az Alteo az E-Wind Kft. meglévő villamosenergia-átvételi szerződése alapján 2018. évig a kötelező átvétel keretében értékesítheti. Az Alteo működése lehetővé teszi, hogy a kötelező átvételi szerződés kifutását követően a társaság diverzifikált energiatermelő portfóliójába szervesen illeszkedő megújuló alapú erőmű termelését a későbbiekben saját mérlegkörén keresztül értékesíthesse.

A szélenergia fontos szerepet játszik az energetikai társaságok és az egyes államok energiamixén belül, hiszen a technológia – az erőművi beruházás költségeinek megtérülését követően – egy minimális költségek mellett üzemeltethető, ugyanakkor biztonságos energiatermelési forma.