Cégvilág

Vállalkozások, figyelem - Új adatbázis segíti az adóoptimalizálást

Egyszerűbben áttekinthetik a hazai vállalkozások a helyi adók mértékét és a kapcsolódó kedvezményeket a MÁK honlapjára nemrégiben felkerült adatoknak köszönhetően – hívja fel a figyelmet a Mazars. Az on-line adatbázisból néhány kattintással lehívhatók a székhely vagy telephely létesítése céljából kiválasztott települések adózási feltételei.

A 2013. évre vonatkozó adócsomag alapján, a Magyar Államkincstár ez év januárjában egy olyan adatbázist hozott létre, amely nem csak a hazai önkormányzatoknál bevezetett helyi adók mértékét, de a hozzájuk kapcsolódó adómentességeket és adókedvezményeket is tartalmazza – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars.

A helyi adókról szóló törvény felhatalmazást ad az egyes települési önkormányzatoknak arra, hogy a meghatározott törvényi maximum kereteket betartva, önkormányzati rendeletekben határozzák meg azt, hogy a területükön milyen helyi adókat vezetnek be és milyen mértékben. Ezek a rendeletek – meghatározott keretek között – adókedvezményeket, adómentességeket, illetve a maximumnál alacsonyabb adókulcsot is megállapíthatnak, amelyek különösen a helyi iparűzési tervezéséhez kapcsolódóan érintik a hazai vállalkozásokat.

Attól függően ugyanis, mutat rá a Mazars, hogy a település, ahol az adott gazdasági társaság székhellyel, telephellyel rendelkezik – vagy ilyen létesítését tervezi – hogyan, és milyen kedvezményekkel határozza meg a fizetendő helyi iparűzési adó mértékét, komoly különbségek adódhatnak a tényleges adóterhekben.

„Bár a kormányzat célja elsősorban az adminisztráció egyszerűsítése volt, az egyes önkormányzatok területén alkalmazott helyi adók mértékének átláthatóvá tétele nagy jelentőséggel bír az adóoptimalizálás folyamatában is” – mutat tá az adatbázis jelentőségére Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója. „Bár az önkormányzati rendeleteket már korábban is elektronikusan kellett közzétenni, komoly terhet rótt az adózókra, hogy ezeket átolvasva kiszűrjék a konkrét adómértékeket, kedvezményeket, mentességeket. Az új adatbázisban pedig egyszerűen ellenőrizhetőek a székhelyként, telephelyként szóba kerülő települések adózási feltételei.”

A MAZARS szakértői szerint a https://hakka.allamkincstar.gov.hu weboldalon elérhető adatbázis adatállománya teljes körű: az összes hazai településre vonatkozóan tartalmazza a helyi adók tervezéséhez szükséges adómértékeket és a kapcsolódó mentességeket, elérhető kedvezményeket is. Az alapadatokon túl, az oldalon ugyancsak megtalálhatók az önkormányzatok elérhetőségei is – általában weboldallal együtt – és a sikeres használatot betűrendes kereső is támogatja. Az adatbázis az önkormányzatok adatszolgáltatásán alapul. Az esetleges évközi változásokat pedig a MÁK a beküldést követő hónap 5. napjáig teszi közzé az oldalon.

A Mazars szerint ugyanakkor további fejlesztésekkel még felhasználóbarátabb lehet az adatbázis. A szakértők leginkább az adatok egyszerű összevethetőségét biztosító „összehasonlító”, vagy „letöltési” funkciókat hiányolják, amely vélhetően azért nem biztosított, mert a kormányzatnak nem célja az adóoptimalizálás megkönnyítése a vállalkozások számára. Hiányosság továbbá, hogy az adatbázisból nem tölthetőek le a bevallási nyomtatványok, vagy azok elérési útvonala. Ez azt jelenti, hogy egy – extrém esetben akár több száz – telephellyel rendelkező vállalkozás továbbra is kénytelen az egyes önkormányzatok honlapját egyesével átböngészni annak érdekében, hogy a helyi adó kötelezettségeiről bevallást tegyen.

Csizmadia Heléna elmondta: a törvény rögzíti ugyan, hogy az önkormányzat köteles a honlapján mind az adórendelet egységes szövegét, mind pedig a bevallási nyomtatványt közzétenni, de egyelőre még nem minden hazai önkormányzat rendelkezik honlappal. Ebben az esetben csak telefonon, e-mailben, vagy levélben lehet felvenni a kapcsolatot az adott önkormányzattal, annak érdekében, hogy a nyomtatvány eljusson a vállalkozáshoz. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az önkormányzatok nyomtatványai még mindig nem egységesek, és többségükben kizárólag kézzel kitölthetők.

helyi adók Csizmadia Heléna Mazars
Kapcsolódó cikkek