BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kutatás: A magyarok többsége érvénytelenítené a trafiktörvényt

A megkérdezettek alig egyötöde ért egyet az Orbán-kormány trafikpályázatával, a többség elutasítja azt, hogy a kormány döntsön arról, ki árulhat cigarettát. A magyarok közel fele szerint nem szakmai, hanem politikai/ismerősi alapon lettek a nyertesek kiválasztva. Még a kormánypárti szavazók közül is minden negyedik korrupciógyanúsnak ítéli a pályázatot. A lakosság 71 százaléka hallott a trafikügyről, áll a Policy Solutions (PS) politikai elemző intézet Mediánnal közösen végzett hétvégi közvélemény-kutatásában.

A Policy Solutions politikai elemző intézet a Mediánnal közösen 500 fős országos reprezentatív telefonos kutatást végzett a trafiktörvény lakossági megítéléséről 2013. május 4-én és 5-én. Arra a kérdésre, hogy hallott-e a Nemzeti Dohánybolt pályázatok eredményeiről, a lakosság 29 százaléka válaszolt nemmel, miközben a magyarok túlnyomó többsége, 71 százaléka már értesült erről a hírről. Nem azonos mértékben tájékozottak a kormánypárti és az ellenzéki szavazók: míg a Fidesz-szavazóknak csak a kétharmada hallott a trafikügyről, addig a baloldali ellenzéki szavazók több mint négyötöde volt tájékozott.  

 

A PS és a Medián szerint közvélemény-kutatás alapján látszik, hogy a lakosság alapvetően elutasítja a Nemzeti Dohányboltok ötletét: amíg 18 százalék azok aránya, akik a kormányra bíznák ezt a döntést, addig a magyarok 56 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a kormány döntse el, ki árusíthat dohányárut egy adott településen. 23 százalék nem tud állást foglalni az ügyben.

Ugyanakkor, még a Fidesz-szavazók egyharmada is elutasítja, hogy az Orbán-kormány döntsön abban a kérdésben, hogy hol lehet cigarettát árulni.

Az elmúlt hetekben két konkurens álláspont jelent meg a sajtóban a Nemzeti Dohányboltok pályáztatásával kapcsolatban. Az egyik álláspont amellett érvelt, hogy a kormány elsősorban a benyújtott pályázatok alapján döntött, és a szakmailag legfelkészültebb személyek kaptak trafiknyitási jogot. Ezzel szemben a másik álláspont szerint a kormány elsősorban politikai szempontok alapján döntött, és többnyire a Fideszhez kötődő személyek kapták meg a Nemzeti Dohányboltokat.

Jelenleg a magyarok relatív többsége, 43 százaléka gondolja úgy, hogy elsősorban a fideszes ismerősök kapták a dohányárusítási koncessziókat, míg a megkérdezettek 26 százaléka gondolja másképp. A megkérdezettek 28 százaléka nem tud állást foglalni az ügyben. Még a kormánypárti szavazók közül is minden negyedik (24 százalék) korrupciógyanúsnak ítéli a pályázatot.

A kutatásában arra a hipotetikus kérdésre, hogy „Ha Önnek lehetősége lenne felülvizsgálnia a trafikpályázat eredményét, hogyan döntene?”, a megkérdezettek elsöprő többsége, 61 százaléka úgy válaszolt, hogy érvénytelenítené a kormány döntését, és továbbra is engedné a régi trafikoknak a dohányáru forgalmazását. Ez a kérdésre válaszolni tudók 76 százaléka.

A megkérdezettek 19 százaléka hagyná meg a jelenlegi formájában a döntést. A pártokhoz nem kötődő, „bizonytalan” szavazók és a jobbikos szavazók kétharmada is a trafikpályázat érvénytelenítése mellett tenné le a voksát, de még a Fidesz-szavazók körében is kisebbségben vannak azok, akik kizárólag a most kiválasztott személyekre bíznák a dohányárusítást.

(Friss cikkünk a témában: "Trafikok: felkészülnek a csempészek")

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.