Cégvilág

Német kézben a Rolling Stones jogai

Mick Jagger és Keith Richards a július 12-én 51. évébe lépő Rolling Stones éppen most zajló észak-amerikai turnéján szakított annyi időt, hogy életművük nagy részének kiadói jogát átadja a német BMG-nek.

Az önmagukat a hetvenes évek elejétől glimmer twinsnek, fénysugár ikreknek nevező szerzőpáros és a Bertelsmann csoport kiadóvállalata, a BMG között született szerződés szerint az összes 1983 óta született daluk a németekhez kerül, és a korábbiak közül is olyanok, mint a korszakalkotó Satisfaction, vagy a Brown Sugar és a Honky Tonk Women.

A hetvenes évek termése ugyanakkor jórészt a Sony által vezetett konzorciumhoz tartozó EMI Music Publishing kezelésében van, míg a hatvanas években született dalok legtöbbjének jogával az ABKCO rendelkezik.

Mindenesetre nagyjából 300 cím került a BMG-hez, amelynek vezérigazgatója, Hartwig Masuch az üzletről azt mondta, hogy az "hihetetlenül fontos" a cégnek.

Nem is csoda, hiszen a BMG lemaradt több nagy üzletről, például a Parlophone megvásárlásától, amit tavasszal a Warner Music Group vett meg, és amely portófiójában olyan előadók voltak, mint a Coldplay és a Gorillaz.

Így az olyan óriások után, mint a Universal Music, a Sony Music és a Warner Music Group, lemaradva, de mégis a világpiacon a negyedik helyig emelkedett BMG-nek szüksége volt egy igazi nagyágyúra. Mert igaz, hogy tavaly megvette a Virgin Music valamint a Famous Music kiadói jogait, így a katalógusba került a Take That, Kurt Cobain és a Tears for Fears, de ágazati elemzők kételkedtek a cég jövőjében.

Az ágazatban éppen újraszeletelik a tortát, és komoly akvizíciós harcok dúlnak, így a BMG október óta hozzá jutott még a Depeche Mode, Nick Cave, a Black Sabbath, a Motörhead és a Kinks jogaihoz is, de ezek együttesen sem érnek fel a Rolling Stones-szal.

Ezért tehették fel a kérdést a mostani szerződés megkötése előtt az elemzők, hogy a "nagy négyes" legkisebbje elég erős lesz-e, hogy talpon maradjon a dinoszauruszok lökdösődésében. És ezért mondta boldogan Hartwig Masuch, hogy Keith és Mick bármelyik céggel leszerződhetett volna, de az, hogy őket választották, a BMG üzleti modelljébe vetett bizalom jele.

Rolling Stones kiadó zene
Kapcsolódó cikkek