Cégvilág

Évi 200 ezer utast nyer a Wizz Air a Malév-től

Moszkvában is bejelentették ma a Wizz Air légitársaság Budapest-Moszkva járatát.

Oroszország jelenleg hazánk negyedik legfontosabb turisztikai küldőpiaca. A KSH végleges adatai szerint az orosz vendégeknek 2012-ben több mint 614 ezer vendégéjszakát köszönhettek a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek, ami 33 százalékkal több mint az előző éves adat. A szeptember startoló Wizz Air járat és az új moszkvai repülőtér (az Aeroflot Moszkva Seremetyevó repülőterére kínál járatokat) bővíti a választékot a budapesti utasok számára és egyúttal egy sor orosz belföldi és közép-ázsiai desztinációra kínál átszállási lehetőséget.

A jól ismert lila-pink festésű Airbus A320-sok 11:05-kor szállnak fel és moszkvai időben 15:30-kor érkeznek – a Wizz jelenlegi menetrendje szerint. Így például az üzletemberek számára lehetővé válik, hogy még az érkezés napjára beiktassanak egy késő délutáni megbeszélést az orosz fővárosban. Ezzel másfél év alatt a Wizz Airnek sikerült megszereznie a repülési jogokat négy fontos, nem-EUs desztinációra (Kijev, Tel Aviv, Isztambul és Moszkva), ahová korábban a Malév repült és amelyek becslések szerint évente mintegy 200 ezer utast jelentenek Budapest és a magyar idegenforgalom számára. Egyes útvonalakon, ahol a Malév-csőd nyomán csak egy légitársaság repült, emiatt előfordulhatott, hogy a jegyek 30-50 százalékkal drágultak – desztinációtól és osztálytól függően. Így fordulhatott elő olyan anomália, hogy Budapestről drágább volt Moszkvába repülni, mint Bécsből.

„Biztos vagyok abban, hogy nagyon nagy piaci igény van a Wizz Air moszkvai járatra” – jelentette ki Patrick Bohl, a Budapest Airport járat- és üzletfejlesztési vezetője. A vnukovói repülőtér 28 kilométernyire délnyugatra fekszik Moszkva belvárosától. Vnukovóról a vadonatúj gyorsvasút 35 perc alatt szállítja az utasokat Moszkva belvárosának Kijevi Pályaudvarára. A Vnukovó Nemzetközi Repülőtér tavaly 9 millió 460 ezer utast fogadott és indított és egy sor jelentős orosz légitársaság bázisaként is szolgál.

Moszkva wizz
Kapcsolódó cikkek