BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fertőzött pulykahústól speciális szalmonellafertőzés

A pulykahús lehet a forrása a Magyarországon, Németországban és Belgiumban megfigyelt furcsa betegségsorozatnak, amelyet a leginkább Ázsiában honos Salmonella Stanley nevű baktérium okozott olyan betegeknél, akik nem jártak az érintett régióban. A járvány terjesztőjét nem sikerült ugyan egyértelműen azonosítani, de a mikrobiológiai vizsgálatok pulykaállományokból származó kórokozók esetében mutattak az emberből kimutatott kórokozóval azonosságot.

Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) 2011. augusztus eleje óta regisztrál speciális szalmonella-fertőzést a régióban. Ez év január közepéig 684 S. Stanley által okozott fertőzést azonosított. A legtöbb, 235 esetet Magyarországról jelentették, de 186 megbetegedés történt Ausztriában, 77 Németországban, 64 Nagy-Britanniában, 41 Belgiumban, 35 Csehországban, és tucatnyi Svédországban, Olaszországban és Szlovákiában.

Az ez év közepén bekért adatok szerint július közepéig további 143 S. Stanley esetet észleltek a tagállamokban, a legtöbbet, 43 százalékukat továbbra is hazánkban. A megbetegedések havi száma csökkent ugyan 2012 augusztusához képest, amikor a legtöbb fertőzöttet jelentették, de az esetszám még mindig kissé magasabb, mint a járvány kezdetét megelőző időszakban. Ez azt jelzi, hogy a S. Stanley még mindig jelen lehet néhány uniós tagállamban forgalomban lévő pulyka-eredetű élelmiszerekben. Az ECDC ezért továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány alakulását.

Az Országos Epidemiológiai Központtól kapott tájékoztatás szerint e speciális fertőzés miatt nagyjából a betegek 30 százaléka szorult kórházi kezelésre. Az S. Stanley-vel az összes megye és a főváros is érintett, ugyanakkor a százezer lakosra számított megbetegedési arányt tekintve a Dél-Alföld fokozottan érintett. Ennek pontos oka azonban nem ismert – tették hozzá.

Tünetek egy napon belül

A szalmonella kórokozója megfelelő hőmérsékleten nem csak az élő szervezetben, hanem az élelmiszerben, ételben is képes szaporodni. A fertőző forrás így egyaránt lehet fertőzött állat, valamint a maga az ember. Leggyakrabban élelmiszerek, főleg nyers vagy nem kellően hőkezelt tojás, tojáskészítmények, baromfi, ritkábban tőkehús, húskészítmények, tej, tejtermékek vagy szállítás, feldolgozás és tárolás közben szennyeződött élelmiszer fogyasztása révén terjedhet. Az ételfertőzés általában 12–36 óra alatt produkál tüneteket.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.