Nagyanyáink vörösréz üstben már reggel elkezdték főzni a megmosott és kimagozott szilvát. A család felváltva, állandóan kavargatta a masszát egészen délutánig. De voltak, akik arra esküdtek, hogy tilos akár egyetlen egyszer is megkeverni. A végeredmény olyan sűrű lett, hogy megállt benne a fakanál! Természetesen cukor, és tartósítószer hozzáadása nélkül készült, majd mázas fazékba, szilkébe adagolták.
A pálinkafogyasztók körében évszázadok óta kedvelt ital a szilvórium – korábban a szabolcsi kisüsti – a szilvából készült pálinka. Ezt mára az már Európai Unió védett magyar terméknek, hungarikumnak fogadta el. A kulturált pálinkafogyasztás legfőbb szabálya: a pálinkát szobahőmérsékleten, 18-20 Celsius fokon illik, illetve a legjobb meginni.
Nem árt azonban, ha némi változatosságot is viszünk a szilva felhasználásába. Kiváló alapanyag süteményekbe, pitékbe, de a gombóc is ezzel finom igazán. Jó társa a diónak, mivel sok levet enged, keverjünk hozzá belőle. Érdemes kipróbálni húsokkal is, finom pikáns mártások alapanyaga is lehet.
60 dkg szilva, 10 dkg cukor, 4 ek. szilvalekvár, A tésztához: 4 tojás, 6 dkg cukor, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 2 csipet őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
1. A szilvát megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk, négybe vágjuk. A cukrot kicsit karamellizáljuk, a szilvát átforgatjuk rajta (körülbelül 1 perc), majd félretesszük.
2. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, a fahéjat, a citromhéjat, és az egészet simára keverjük. A tojások fehérjét óvatosan beleforgatjuk.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy hőálló tálat kivajazunk, az aljára kenjük a lekvárt, és ráöntjük a szilvát. Az egészet beborítjuk a habbal, és a sütőben 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve tálaljuk.
1 adag: 360 kcal
Recept: Vomberg Frigyes
60 dkg szilva, 10 dkg cukor, 4 ek. szilvalekvár, A tésztához: 4 tojás, 6 dkg cukor, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 2 csipet őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
1. A szilvát megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk, négybe vágjuk. A cukrot kicsit karamellizáljuk, a szilvát átforgatjuk rajta (körülbelül 1 perc), majd félretesszük.
2. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, a fahéjat, a citromhéjat, és az egészet simára keverjük. A tojások fehérjét óvatosan beleforgatjuk.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy hőálló tálat kivajazunk, az aljára kenjük a lekvárt, és ráöntjük a szilvát. Az egészet beborítjuk a habbal, és a sütőben 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve tálaljuk.
1 adag: 360 kcal
Recept: Vomberg Frigyes Vaníliás sült kalácscsiga – a töltelékhez a szilvát jó apróra vágjuk Hozzávalók kb. 8 személyre:
A tésztához: 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 60 dkg liszt, 2,5-3 dl tej, 10 dkg vaj, 3 tojássárgája,
A töltelékhez:30 dkg magozott szilva, 5 dkg cukor, 30 dkg szilvalekvár. Az öntethez: 4 dl meleg tej, 6 dkg cukor, 1 rúd vanília kikapart pépje, 2 tojás-
sárgája.
Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 tk. cukorral, 1 tk. liszttel és a langyos tejjel felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, egy csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt. Kidolgozzuk, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a szilvát apróra vágjuk. Karamellizáljuk a cukrot, rászórjuk a szilvát, és 2 percig pirítjuk. Összekeverjük a lekvárral.
3. A tésztát jól átgyúrjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a szilvakrémmel, feltekerjük, és 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk, és még harmincpercig kelesztjük.
4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a kalácsot 20 percig sütjük. Az öntethez a tejet elkeverjük a cukorral, a vaníliapéppel és a tojások sárgájával. A sütési idő letelte után a kalácsra öntjük, és még 15-20 percig sütjük. Utána 15 percig pihentessük.
1 adag: 510 kcal
Recept: Vomberg Frigyes-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.