Miután a már egy egységként működő cseh és szlovák szervezett villamos energia piac a múlt év őszén a magyarországival bővült, felgyorsult a lengyelországi és a romániai árampiacnak a meglévőkhöz való integrálásának munkálatai.

A bővítésről 5Market Market Coupling néven július 11-én szándéknyilatkozatot írt alá a cseh, a szlovák, a magyar, a lengyel és a román energiaszabályozó hatóságok (ERÚ, ÚRSO, MEKH, URE, ANRE), átviteli rendszerirányítók (ČEPS, SEPS, MAVIR, PSE, Transelectrica) és szervezett villamosenergia-piacok működtetői (OTE, OKTE, HUPX, TGE, OPCOM), most pedig a projekt irányítóbizottsága egyeztette az integráció felé vezető, következő lépéseket a Mavir Zrt. közleménye szerint.

Az irányítóbiztottság elsőként elemezte annak a kérdőívnek a tapasztalatait, amelyet az érintett piaci szereplők töltöttek ki, elsősorban a másnapi ajánlatok beadásának kapuzárási időpontjáról és a piacintegráció kiterjedésének mértékéről. Mint kiderült, a piaci szereplők egészen másképp vélekednek az öt piac összekapcsolásának lehetséges forgatókönyvéről, mint maga az 5Market projekt irányítói.

Annak érdekében, hogy mégse késsen a piacintegráció, az a döntés született, hogy a másnapi ajánlatok beadási határideje 11:00 óra és az összekapcsolás a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország és Románia másnapi villamosenergia-piacait foglalja magában. A megállapodás értelmében a felek kompatibilitásra törekszenek az észak-nyugat-európai (NWE) régióval és biztosítják egymás között az integrációhoz szükséges szoros együttműködést.

A lengyel piaccal történő összekapcsolásra azonban csak később, a „Közép-Kelet-Európa Áramlásalapú Piac-összekapcsolása” kezdeményezés részeként – kerül sor. Az öt érintett áramtőzsde azonban addig is együttműködik a célmodellként definiált regionális áralapú piac-összekapcsolási (Price Coupling of Regions – PCR) érdekében, hogy felkészüljenek az európai integrációra.

A magyarországi árampaic 2012. szeptemberében kapcsolódott össze a cseh-szlovák párosével. Azóta lényegében egyetlen kereskedelmi egységnek tekinthető az addig két, különálló ajánlati zóna. „A piac-összekapcsolás nemcsak az energia, hanem annak a szállításához szükséges határkeresztező átviteli kapacitások allokálása is” – magyarázta akkor Bertalan Zsolt, a Mavir Zrt. vezérigazgatója. E kapacitások kiszámításáért és kiosztásáért az adott határ két oldalán lévő átvitelirendszer-irányítók felelnek, a szlovák–magyar határért tehát a Mavir és a Seps a.s. A rendszerirányítók által felajánlott kapacitás nagyságának számítása nem változik, de a központosított kiértékelés révén a kiosztás optimális lesz.

 Csehország jellemzően áramexportőr, Magyarország pedig -importra szorul, az összekapcsolás révén tehát kibővül a hazai vevők számára a kínálati oldal. Szeptember 11-étől a kereskedés adminisztratív szempontjából úgy érkezik Magyarországra a csehországi áram, mintha nem léteznének átlépendő határok. Az összekapcsolt piacokon kiegyenlítődhetnek, de legalábbis közeledhetnek majd az árak.
 Az előnyök teljes kiaknázásához azonban minél több határkeresztező kapacitás kell, mert így nőhet a két szomszédos energiapiac közti s így egyenlítődhetnek ki az országosan összegzett keresleti és kínálati viszonyok is.

Már akkor folytak a romániai és a lengyelországi piacokkal való összekapcsolódás előkészületei. (Szlovénia és Olaszország, valamint Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia között is fennáll a cseh–szlovák–magyar piacintegrációéhoz hasonló rendszer.
Az egységes európai árampiacnak 2014-re kell létrejönnie.