Mintegy kétszáznegyven minősített falusi szálláshely működik ma a régióban – zömük Baranya megyében –, néhány év alatt közel egyharmadával csökkent a számuk.
Dr. Szabó Géza, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke szerint számos oka van a visszaesésnek, ami nemcsak Baranyában és a Dél-Dunántúlon, hanem az egész országban tapasztalható.
Hosszabb folyamatról van szó, több tényező együttesen vezetett odáig, hogy sokan úgy döntöttek, nem csinálják tovább.
Szabó Géza kifejtette, 2008-óta az ötezer fősnél népesebb településeken nem működhetnek falusi szálláshelyek, ezzel eleve sok szállásadó kiszorult a piacról. Nem sokkal később az adószabályok is változtak: azt megelőzően nyolcszázezer forintig adómentes volt a tevékenység, sőt, akik nem érték el ezt a határt, adóbevallást sem kellett készíteniük, de a mentességeket eltörölték. Ugyancsak szigorították a vendéglátó által készített étkekre, a „falusi vendégasztalra” vonatkozó szabályokat. A szövetség vezetője szerint az is nehezítette a vendéglátással foglalkozók dolgát, hogy már a szállásokon lévő televíziók után is szerzői jogdíjat kell fizetni.
Ráadásul a régió és Baranya turizmusa idén sem tudta produkálni az országos trendhez hasonló bővülést, ami pozitív hatást gyakorolhatott volna a falusi vendéglátók forgalmára is. Míg 2008-ban 50 ezer vendéget regisztráltak Baranya megye falusi szálláshelyein, addig tavaly 32 ezret. Idei adatok még nincsenek, ám a szakemberek nem számítanak a forgalom növekedésére.
Mindezek mellett az is hozzájárult a szálláshelyek csökkenéséhez, hogy az ezzel foglalkozók jelentős része már 70-80 éves, ezért abbahagyta a tevékenységet, a generációváltás pedig elmaradt. A piacon maradók – vállalva a szigorodó feltételekkel járó növekvő adminisztrációt – a korábbi magánszemélyként folytatott tevékenység helyett inkább vállalkozási formában végzik munkájukat.
A megye vendégfogadóit a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség tömöríti. A szervezet Baranya megye és a Dél-Dunántúli Régió vidéki turizmusának, falusi turizmusának fejlesztését, a falusi turizmussal foglalkozók munkájának elősegítését végzi. A tagok sorát falusi vendégfogadók, borászok, kézművesek, helyi termék előállítók, gazdasági társaságok, szakmai vidéki turizmus civil szervezetek, önkormányzatok alkotják. A szövetség kezdeményezésére indult el és erősödött meg a térségben az úgynevezett ökoporta hálózat, az új, természetközeli minősítő rendszernek megfelelő falusi vendéglátók egyötöde Baranyában, a régióban működik.
A tagvállalkozók sikeres boldogulása érdekében a szövetség működteti megyei nonprofit falusi turizmus információs irodáját, továbbá szakmai és pályázati tanácsadást végez, rendezvényeket, képzéseket szervez, marketingfeladatokat lát el.
A Falusi Turizmus Utcafesztiválon (Pécsett, a Jókai téren – idén szeptember 29-én) a régió vidéki falusi turizmusa kerül megjelenítésre falusi vendégfogadók, borászok, kézművesek, helyi termék előállítók közreműködésével – ahol az érdeklődő közönség népi ételek, házigazdák boraiból kóstolhat hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok előadásait tekintheti meg, kézműves foglalkozásokba kapcsolódhat be, falusi szálláshelyekről és vidéki programokról gyűjthet információt.
A Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiválján (Baranya különböző falusi turizmus falvaiban, október első szombatján, idén október ötödikén és Hosszúhetényben kerül megvalósításra) az ország megyéiből és a határon túlról érkező falusi vendégfogadó csapatok mérik össze erejüket és tudásukat a sütésben-főzésben. A versengés során egységes nyersanyagból készített tájjellegű ételekből a közönség is kóstolhat, miközben a fesztivál helyszínén finom borokból kóstolhat, kézműves foglalkozásokon vehet részt, helyi termékekből vásárolhat és színvonalas hagyományőrző műsorokat csodálhat.
A Falusi Turizmus Utcafesztiválon (Pécsett, a Jókai téren – idén szeptember 29-én) a régió vidéki falusi turizmusa kerül megjelenítésre falusi vendégfogadók, borászok, kézművesek, helyi termék előállítók közreműködésével – ahol az érdeklődő közönség népi ételek, házigazdák boraiból kóstolhat hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok előadásait tekintheti meg, kézműves foglalkozásokba kapcsolódhat be, falusi szálláshelyekről és vidéki programokról gyűjthet információt.
A Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiválján (Baranya különböző falusi turizmus falvaiban, október első szombatján, idén október ötödikén és Hosszúhetényben kerül megvalósításra) az ország megyéiből és a határon túlról érkező falusi vendégfogadó csapatok mérik össze erejüket és tudásukat a sütésben-főzésben. A versengés során egységes nyersanyagból készített tájjellegű ételekből a közönség is kóstolhat, miközben a fesztivál helyszínén finom borokból kóstolhat, kézműves foglalkozásokon vehet részt, helyi termékekből vásárolhat és színvonalas hagyományőrző műsorokat csodálhat. Helyben készülnek Baranyában folyamatosan nő az igény a helyi termékek iránt. Ez a trend nemcsak a helyi fogyasztók igényei alapján erősödik, egyre több falusi vendéglátó veszi fel kínálatába a helyben készült finomságokat. A Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nkft. szervezésében mintegy harminc baranyai, illetve térségbeli termelő, kézműves vállalkozó mutatta be portékáit az idei Pécs Expón. A felhozatal gazdagságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy ajánlásukban éppen úgy volt méz és bor, sajt és lekvár a standokon, de természetesen a kézműves termékek sem hiányoztak a kínálatukból.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.