– Családi cukrászdánkban 1995 óta dolgozunk szorgalmasan – mondja Kiss Zoltán, aki a Kecskeméttől 12 kilométernyire fekvő 11 ezres lelkes Lajosmizsén indította el a vállalkozását.
– Anyagi tőkénk nagyon kevés volt, tudásom és ambícióm annál több. Nem elégedtem meg sosem azzal, amit mások csináltak, mindig magasabb szakmai színvonal elérésére törekedtem – mondja a mester.
– Talán ennek is köszönhetem azt is, hogy a szakma országos versenyét 1981-ben megnyertem. A sikerben nagy szerepe volt Könyvesné Terike néninek, és az Aranyhomok szálloda cukrászvezetőjének, Kisné Katika néninek. A legismertebb magyar séf és kiváló cukrász, Benke Laci bácsi tanítványait is sikerült magam mögé utasítani, amikor megtudta a szakma kiválósága az eredményt, akkor odajött hozzám, s megkérdezte: hát te fiam, honnan jöttél? Kecskeméten tanulok a Széchenyi szakmunkásképzőben, de Lajosmizsén élek – mondtam. Majd barátságosan hátba vágott Laci bácsi és azt mondta: mi akkor földiek vagyunk. Azóta is tart ez a szép kapcsolat. Mindig segítette pályafutásomat, szakmai fortélyokat, titkokat lestem tőle, és az ő ajánlásával dolgozhattam a legnagyobb szakemberekkel, például az Átrium Hyatt szállodában Budapesten, a sevillai világkiállításon, vagy számos külföldi bemutatón – emlékezik Kiss Zoltán mestercukrász.
A cégvezető májustól október közepéig szinte minden nap pirkadattól késő estig talpon van. Hetenként több esküvői megrendelést készítenek, de olyan megbízás is akadt, amikor egy jól ismert cég siófoki beachpartijára kellett 1200 szeletes megatortát szállítani. A cukrászdában két fia – Zoltán és Dániel – mindennap besegítenek, hogy elsajátítsák a szakma fortélyait. Zoltán a fagylalt készítésben, Dániel baristaként a kávé készítésben jeleskedik. A pedagóguspályát nagyon szerető felesége, Gabriella is besegít, ma már a mester mellett készíti a káprázatos egyedi esküvői tortákat, rendezvények dísztortáit, alkotásait. A család munkáját több munkatárs és öt tanuló is segíti. Bár a cukrászda a városközponttól kissé távol esik, de a lajosmizseiek nap mint nap szívesen felkeresik. Hogy ennek mi a titka?
– Hozzánk nem beesnek az emberek, mint egy nagyváros főtéri cukrászdájába, hanem eljönnek, megkeresnek – mondja Kiss Zoltán. A vendégek mintegy negyede kecskeméti, aki nem sajnálja a két liter benzint azért, hogy szülinapi vagy esküvői tortáért kijöjjön, vagy csak egy kellemes kávé mellett valami sütemény különlegességet válasszon, és a híres fagylaltot megkóstolja. A megyeszékhelyen dolgozó külföldiek családjai is szívesen kijárnak és jól esően dicsérik Sacher-, Fekete-erdő- vagy Eszterházy-tortáinkat, tradicionális magyar és francia süteményeinket.
Az ízekre pedig nagy figyelmet fordít a mestercukrász. Olyan ez, mint a borászoknál a szőlő. Ha jó az alapanyag, akkor már csak technológia és tudás kell, hogy jót alkosson a szakember. Kiss Zoltán csak természetes alapanyagokból készíti az édességeket, nem pedig félkész gyári hozzávalóból. Például helyi termésű barackból, szilvából, meggyből, eperből, bodzából főzik a lekvárt, az önteteket és szörpöket. Az egészséges életmód és a modern konyha elvárásainak megfelelően gyümölcsösebb, könnyebb süteményeket és tortákat ajánlanak a vendégeknek, de természetesen vallják, hogy néha egy kis „bűnözés” jót tesz a léleknek.
Persze nem mindenki engedheti meg magának a bűnbeesés kellemes érzését, így a Venesz-díjas mesternek a tej-, tojás-, a lisztérzékenyekre vagy akár a cukorbetegekre is gondolnia kell. Külföldi tanulmányi útjain sajátította el, hogyan lehet az alapanyagokat más összetevőkkel helyettesíteni. Mint mondta, készített már lisztmentes dobostortát, vagy tojás nélküli csokoládétortát, a szénhidrátot nyírfacukorral helyettesíti. De az igazi dobostorta mégiscsak cukorral készül.
– A torták tortája a dobos – a BBC műsorvezetője így mutatta be a hungarikumnak számító süteményt riportfilmjében, melyet Kiss Zoltán cukrásszal készített néhány éve. A neves angol csatorna Magyarország kulináris térképét állította össze, amelyben a lajosmizsei cukrászda is szerepelt. Az évszázados magyar sütemény elkészítésének a kulisszatitkait a mester mutathatta be. Ennek a videója a Kiss cukrászda honlapján megtekinthető.
Kiss Zoltán azt mondja, ő akkor boldog, ha fiai és felesége is vele örülnek a sok munka mellett, és a vendégek jól érzik magukat a családias cukrászdában. A visszatérő vendég a legjobb reklám, aki megosztja a szomszédokkal, a barátokkal a kulináris élményeit. Haza viszi a kisvárosi cukrászdai hangulatot is, mely bútorainak és berendezéseinek stílusát, esztétikáját, hangulatát a feleség és üzletvezető, Kisjuhász Gabriella ízlését tükrözi. A mester szerint a megszerzett tudást tovább kell adnia, reméli, hogy a fiai is a vendéglátásban dolgoznak majd. Mióta cukrász, diák tanulókat is képez. Közülük többen miután felszabadultak, folytatták a szakmát és öregbítették a magyar cukrászat hírét. Többen azonban ott maradtak és fejlesztik még szakmai tudásukat.
1981. Szakma Kiváló Tanulója országos verseny 1. helyezés
1982–87. Az Atrium Hyatt Hotel cukrásza
1982. Cukrászmesteri cím megszerzése
1984. Intergast nemzetközi verseny, Berlin, aranyérem
1985. Nemzetközi verseny, Szófia, aranyérem
1988-92. Kecskemét, Liberté Kávéház, cukrászatvezető
1992. Sevillai Világkiállítás, Mathias Rex Étterem cukrásza
1994. Mester Cukrász cím adományozása
1994. Luxemburg, Szakács-Cukrász Világbajnokság, nemzeti csapat cukrásza, bronzérem
1994. Aranysapka, aranyérem
2000. Erfurt, Olimpia, Gastro-Art Regionális csapat, ezüstérem
2004. Erfurt, Olimpia, Gastro-Art Regionális csapat, ezüstérem
2006. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Mestere cím
2008. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovaggá fogadja
2009. Venesz József-díj
2012. Dobos C. József-díj (Családi cukrászat)
1981. Szakma Kiváló Tanulója országos verseny 1. helyezés
1982–87. Az Atrium Hyatt Hotel cukrásza
1982. Cukrászmesteri cím megszerzése
1984. Intergast nemzetközi verseny, Berlin, aranyérem
1985. Nemzetközi verseny, Szófia, aranyérem
1988-92. Kecskemét, Liberté Kávéház, cukrászatvezető
1992. Sevillai Világkiállítás, Mathias Rex Étterem cukrásza
1994. Mester Cukrász cím adományozása
1994. Luxemburg, Szakács-Cukrász Világbajnokság, nemzeti csapat cukrásza, bronzérem
1994. Aranysapka, aranyérem
2000. Erfurt, Olimpia, Gastro-Art Regionális csapat, ezüstérem
2004. Erfurt, Olimpia, Gastro-Art Regionális csapat, ezüstérem
2006. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Mestere cím
2008. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovaggá fogadja
2009. Venesz József-díj
2012. Dobos C. József-díj (Családi cukrászat)-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.