BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mutatós ez a finom, lila zöldség

A törököknek köszönhetjük ezt a zöldséget, ami lila színével azonnal felhívja magára a figyelmet. De finom íze is gondoskodik arról, hogy gyakrabban fogyasszuk

A padlizsánt sokan egzotikus zöldségnek gondolják, pedig rendkívül egyszerűen és sokoldalúan felhasználható. A törököknek köszönhetjük, de sok nemzet felfedezte magának. A görögök például a muszakába rétegezik, a franciák a lecsójukba keverik, a románok finom krémet készítenek belőle. Ha félbe vágjuk, bátran tölthetjük, de szeletelve is készülhetnek belőle tekercsek, például finom sajttal a közepén. Köretként is remek, grillezve vagy ragunak húsok mellé, nyugodtan kínálhatjuk.

Jó társa a cukkinek, a paradicsomnak, a paprikának. Nyugodtan keverhetünk belőle a lecsóba is, de a rakottasokból sem kell kifelejteni. Krémjét felhasználhatjuk zöldségek töltésére is. Aki egzotikusabb ízekre vágyik, keverje curryvel, töltse rétesbe, vagy levest, salátát is készíthet belőle.

Receptjeinkkel szeretnénk kedvet csinálni a padlizsán felfedezéséhez. Bátran kísérletezzen vele. De hangsúlyozzuk, felhasználás előtt sózza be, és hagyja, hogy keserű leve kicsepegjen. Megéri rászánni ezt az időt, különben elronthatja az ételünket. Kezdje mindig a padlizsánnal, és amíg a többi hozzávalót előkészíti, az is használható lesz!

Fokhagymás padlizsán sült hússal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg padlizsán, 60 dkg sertéskaraj, csont nélkül, 1 dl olívaolaj + a húsra, 3 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, 1/2 cs. snidling, 1 citrom leve.

Elkészítés:

1. A padlizsánokat megmossuk, fél cm vékony karikákra szeleteljük, megsózzuk, és 20 percig pihentetjük. A húst felszeleteljük, megszórjuk, sóval, borssal, meglocsoljuk olajjal, félretesszük.

2. A fokhagymát meghámozzuk, és összetörjük. A petrezselymet, a snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. Összekeverjük az olívaolajat a citromlével, a fokhagymával, a petrezselyemmel, a snidlinggel.

3. Pihentetés után a padlizsánokat leöblítjük, leszárítjuk. Forró serpenyőben, kevés olajon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Szép sorban tálba tesszük, ráöntjük a fokhagymás olajat, utána a hűtőbe tesszük.

4. A húsokat is megsütjük a serpenyőben, és a lehűtött padlizsánnal körítjük.

1 adag: 622 kcal





Elkészítés:

1. A padlizsánokat megmossuk, fél cm vékony karikákra szeleteljük, megsózzuk, és 20 percig pihentetjük. A húst felszeleteljük, megszórjuk, sóval, borssal, meglocsoljuk olajjal, félretesszük.

2. A fokhagymát meghámozzuk, és összetörjük. A petrezselymet, a snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. Összekeverjük az olívaolajat a citromlével, a fokhagymával, a petrezselyemmel, a snidlinggel.

3. Pihentetés után a padlizsánokat leöblítjük, leszárítjuk. Forró serpenyőben, kevés olajon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Szép sorban tálba tesszük, ráöntjük a fokhagymás olajat, utána a hűtőbe tesszük.

4. A húsokat is megsütjük a serpenyőben, és a lehűtött padlizsánnal körítjük.

1 adag: 622 kcal Darált húsos padlizsánkarikák Hozzávalók 4 személyre: 40 dekagramm padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 3 szál új hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dekagramm paradicsom, 4 evőkanál olaj, 40 dekagramm darált hús, 2 mk. oregánó, 2 dkg liszt, 5 dekagramm reszelt sajt.

Elkészítés:

1. A padlizsánokat megmossuk, 6 cm vastag szeletekre vágjuk, és kikaparjuk a belsejüket úgy, hogy az aljuk épségben maradjon. Besózzuk, és 20 percet állni hagyjuk.

2. A kikapart padlizsánhúst felaprítjuk. A hagymát, az újhagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Utána a paradicsom húsát kis kockákra vágjuk fel. A padlizsánokat tepsibe tesszük, és a sütőben, 180 °C-on körülbelül tíz percig sütjük.

3. Az olaj felén megfuttatjuk a hagymát. Rátesszük a darált húst, óvatosan kevergetve 3-4 percig pirítjuk, majd kevés vizet is öntünk alá, és 20 percig pároljuk. Sóval, borssal, oregánóval lehet fűszerezni. Amikor a hús zsírjára pirult, belekeverhetjük a lisztet, aztán 0,5-1 dleciliter vizet öntünk rá és összeforraljuk, és a padlizsángyűrűkbe töltjük.

4. A padlizsántörmeléket, az újhagymát, a fokhagymát, sót, borsot, oregánót, a paradicsomot összekeverjük, és a töltött padlizsánok köré öntjük. Rászórjuk a reszelt sajtot, visszatesszük a sütőbe még 15 percre.

1 adag: 539 kcal

Recept: Vomberg Frigyes Karaj padlizsánraguval Hozzávalók 4 személyre: 40 dekagramm padlizsán, 4 szál újhagyma, 1 paprika, 3 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál szárított rozmaring, 60 dekagramm sertéskaraj, 2 evőkanál flekkenfűszer, 4 szelet kenyér, 4 dekagramm vaj.

Elkészítés:

1. Megtisztítjuk a zöldségeket. A padlizsánt közepes kockákra vágjuk, besózzuk, és húsz percig állni hagyjuk. A hagymát nagyobb darabokra, a paprikát karikákra vágjuk. Két gerezd fokhagymát összetörünk.

2. A padlizsánt leöblítjük, lecsepegtetjük, serpenyőben az olaj felén pár percig pirítjuk. Rádobjuk a hagymát, a paprikát, az összetört fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a rozmaringgal, majd összepirítjuk, tálba öntjük.

3. A húst jó alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd felszeleteljük, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a húsok mindkét oldalát megsütjük benne.

4. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd amikor szépen megpirultak, bedörzsöljük a fokhagymával, aztán megkenjük a vajjal, majd így tesszük a tányérra. Ráfektetjük a hússzeleteket, és arra halmozzuk – tetszés szerinti mennyiségben – a ragut.

1 adag: 550 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.