A magyarok kedvenc desszertjei között a somlói galuska és a madártej mellett a palacsinta is dobogós helyen áll. Ilyenkor leginkább a túrós, a lekváros vagy a kakaós ízű, feltekert változatra gondolunk, pedig más formában is készíthetjük őket.
Az eredeti alaprecept szerint lisztből, tojásból és tejből készül a tészta, amit szódával kell lazítani. Ezt változtathatjuk kedvünk szerint, és keverhetünk hozzá kókuszreszeléket, darált diót, reszelt almát is. De itt még nem ér véget a lista.
Ha a kisült palacsintákat finom töltelékekkel váltogatva egymásra rétegezzük, fantasztikus palacsintatortát kapunk. Ha egy kicsit vastagabbra készítjük a tésztát, kisebb lepényeket is süthetünk. És persze különleges töltelékkel is feldobhatjuk a hagyományos korongokat. Kerülhet bele karamellizált gyümölcs, finom vaníliás-, csokis, kávés, likőrös krém, puding is. A tálaláskor is bevethetjük találékonyságunkat! Nem kell mindig csavarni, hajtogathatjuk, felezhetjük, készíthetünk csomagokat belőle. A díszítés is fontos: szórjuk meg dióval, locsoljuk meg csokival, és sok tejszínhab is került rá!
A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tej, 2-2,5 dl ásvány- vagy szódavíz, 2 ek. olaj, 1/2 dl rum, 3-4 ek. olaj. A töltelékhez: 10 dkg darált dióbél, 5 dkg porcukor, 20 dkg narancslekvár, 10 dkg étcsokoládé.
Elkészítés:
1. A liszthez adjuk a tojást, csipetnyi sót, apránként simára keverjük a tejjel, majd annyi ásvány- vagy szódavizet adunk hozzá, hogy folyós, vékony tésztát kapjunk. Lefedjük, fél órát pihentetjük.
2. Teflonbevonatú serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal. A maradék olajat és a rumot elkeverjük a palacsintatésztában. A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 merőkanál masszát, körbeforgatjuk, hogy mindenütt kitöltse a serpenyőt, és erős tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (fél perc). Tálra borítjuk, és megkenjük lekvárral.
3. A következő palacsintát is megsütjük, a lekvárosra borítjuk, és megszórjuk a cukros dióval. A következő rétegre csokoládét reszelünk. A rétegezést ismételjük, amíg elfogy a tészta.
4. A tetejére reszelt csokoládé kerüljön. A palacsintatortát 200 °C-os sütőben 10 perc alatt átforrósítjuk, szeletelve tálaljuk (hidegen is finom).
1 adag: 525 kcal
A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tej, 2-2,5 dl ásvány- vagy szódavíz, 2 ek. olaj, 1/2 dl rum, 3-4 ek. olaj. A töltelékhez: 10 dkg darált dióbél, 5 dkg porcukor, 20 dkg narancslekvár, 10 dkg étcsokoládé.
Elkészítés:
1. A liszthez adjuk a tojást, csipetnyi sót, apránként simára keverjük a tejjel, majd annyi ásvány- vagy szódavizet adunk hozzá, hogy folyós, vékony tésztát kapjunk. Lefedjük, fél órát pihentetjük.
2. Teflonbevonatú serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal. A maradék olajat és a rumot elkeverjük a palacsintatésztában. A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 merőkanál masszát, körbeforgatjuk, hogy mindenütt kitöltse a serpenyőt, és erős tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (fél perc). Tálra borítjuk, és megkenjük lekvárral.
3. A következő palacsintát is megsütjük, a lekvárosra borítjuk, és megszórjuk a cukros dióval. A következő rétegre csokoládét reszelünk. A rétegezést ismételjük, amíg elfogy a tészta.
4. A tetejére reszelt csokoládé kerüljön. A palacsintatortát 200 °C-os sütőben 10 perc alatt átforrósítjuk, szeletelve tálaljuk (hidegen is finom).
1 adag: 525 kcal Kókuszos palacsinta Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 10 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dl tej, 1 tojás, 3 dkg kókuszreszelék, A sütéshez: olaj. A töltelékhez: 1/2 csomag vaníliás krémpor, 2,5 dl tej, 3 dkg cukor, A barackhoz: 30 dkg őszibarack, 4 dkg cukor.
Elkészítés:
1. A krémporból a tejjel, a cukorral krémet főzünk, félretesszük kihűlni.
2. A tésztához a lisztet, a cukrot, a tejet, a tojást és egy csipet sót simára keverünk. Annyi szódavizet teszünk hozzá, hogy palacsintatészta-sűrűségű tésztát kapjunk. Belekeverjük a kókuszreszeléket. Forró, kiolajozott serpenyőben a szokásos módon palacsintákat sütünk.
3. A barackokat megmossuk, elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot karamellizáljuk, rátesszük a barackokat, összeforgatjuk. Ha a karamell elolvadt, félrehúzzuk.
4. Betöltjük a palacsintákat a krémmel, összehajtjuk, tányérra tesszük, és a tetejére öntjük a karamellizált barackokat.
1 adag: 384 kcal Palacsintatallér túrókrémmel Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
A tésztához: 2 tojás, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dl tej, olaj a sütéshez.
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró, 1 ek. mazsola, 6 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kk. reszelt citromhéj.
Elkészítés:
1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját, a lisztet, a cukrot, a tejet egy csipet sóval simára kikeverjük. Beleforgatjuk a tojáshabot. Az a jó, ha a végén sűrű masszát kapunk, olyat, amely a sütéskor nem folyik szét!
2. A töltelékhez villával alaposan összetörjük a túrót. Kevés vízbe (vagy rumba) beáztatjuk a mazsolát. Utána a túróhoz keverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A mazsoláról leöntjük a vizet, és a masszába keverjük. Letakarjuk, majd a hűtőben félretesszük.
3. Palacsintasütőben, kevés olajat melegítünk, de nem túl forróra. Evőkanállal kevés masszát merünk bele, és kicsi, vastagabb korongokat alakítunk ki. Mindkét oldalukat kíméletesen megsütjük. A megsült tallérokat tányérra tesszük, rákanalazzuk a túrókrémet, és citromfűvel díszítve tálaljuk.
1 darab: 180 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.