Az orosz Rosznyefty tárgyal a legnagyobb oroszországi repülőtér, a moszkvai Domogyedovo megvásárlásáról.

A RIA Novosztyi szerint a tárgyalások hamarosan lezárulhatnak, a vételár piaci szakértők szerint 4,5-4,7 milliárd dollár lehet. Az elmúlt két évben már többször is hallani lehetett a repülőtér esetleges eladásáról. Vevőként tavaly például a Mihail Fridman által ellenőrzött Alfa csoporthoz tartozó A1 cég neve merült fel, de előtte is csupa orosz milliárdos (Viktor Vekszelberg, Zijavugyina Magomedov, Vitalij Vancev, Aliser Uszmanov, Oleg Gyeripaszka és Szulejman Kerimov) jelentkezett be a repülőtérre.

Nem tudni, ki lenne az eladó, a lenta.ru cikke szerint ugyanis a Domogyedovo tulajdonosai olyan magáncégek, amelyek adóparadicsomokban rejtőznek. Ez év szeptemberében végső tulajdonosként Dmitrij Kamencsik orosz állampolgár neve került elő végső tulajdonosként. 2011-ben, amikor a  repülőtér az első nyilvános kibocsátásának előkészületei során közzétette részvényesi szerkezetét, a Kamencsik által ellenőrzött DME Limited-et jelölte meg, azóta viszont nem adott ki információt.

A Rosznyefty saját szakterületén, a szénhidrogén-iparban is vásárlásba fogott. A Reuters híre szerint mintegy másfél milliárd dollárt, a piaci árnál tehát többet kínál majd a TNK-BP Holding kisebbségi hányadáért. A magas ár egyes befektetői rosszallását válthatja ki a hírügynökség szerint. A bejelentést több havi kemény tárgyalás előzte meg, amelynek során az eladó többször is visszautasította a vételi ajánlatot, piaci körökben pedig aggályok merültek fel Oroszországnak a vállalatok ellenőrzésében betöltött szerepével kapcsolatban.

A TNK-BP kisebbségi tulajdonosainál a cég 5 százaléka van, a többi részét a Rosznyefty korábban már megvette 55 milliárd dollárért. Ezzel a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett olajtermelőjévé vált, szerzeményét pedig átnevezte RN-Holdinggá. A Rosznyefty és elnöke, Igor Szecsin többször is jelezte, hogy nem kötelesek kivásárolni a kisebbségi részvényeseket. Ám szintén Szecsin jelentette be azt is pénteken, hogy a jelenlegi árfolyamhoz képest 20-30 százalékkal magasabb árat is fizetnének a papírokért.

Hasonló nagyságú, 1,4 milliárd dolláros ügyletnek ígérkezik az, hogy a Rosznyefty megszerezné az Alrosza gyémántcég gázipari érdekeltségét a Jamal-Nyenyec autonóm körzetben. Ezzel a Szaka Köztársaságban lévő, kitermelhető gázkészleteinek nagysága több mint 200 milliárd köbméterrel nőne. A Rosznyefty 2020-ig Oroszország második legnagyobb gáztermelőjévé szeretne válni évi 100 milliárd köbméteres felhozatalával.