Cégvilág

Rengeteget lehet alkudni az ingatlanárakból – Hol a legolcsóbb a lakás?

A Duna House 2013 harmadik negyedévi ingatlanpiaci jelentése szerint szeptemberben országosan több mint 8 ezer ingatlan adás-vétel bonyolódott le. Az idei teljes forgalom a Duna House becslése alapján eddig körülbelül 63 ezer ingatlan adás-vételt jelent. A kismértékű erősödés hátterében az állami kamattámogatásos otthonteremtő hitelezés áll.

A Duna House Országos Lakásindexe történetének legalacsonyabb értékét, 80 pontot mutat, ami egyre csillapodó ütemű árcsökkenést jelez. A vidéki lakásár indexek között is a téglaépítésű lakások árindexe mutatja az egységesebb képet, ugyanis mind Nyugat-, mind pedig Kelet-Magyarországon csökkenést lehetett mérni. A fővárosban lényegében stagnálást mutattak az értékek.

Országos tekintetben az észak-magyarországi régióban lehet továbbra is a legolcsóbban panellakást vásárolni. Egyedül ebben a régióban esett 100 ezer forint alá egy négyzetméter ára. Budapesten a panelek esetében érdekes helyzet állt elő, ugyanis nem Észak-Buda lett a legdrágább 174 ezer forint/négyzetméter árával, hanem Dél-Buda 195 ezres átlagárral.

A tégla lakások átlagáraiban is Észak-Magyarország lett a sereghajtó, hiszen ezek ára mindössze 10 ezerrel volt drágább négyzetméterenként, mint a paneleké, vagyis 109 ezer forint/négyzetméter. Budapesten ebben a lakástípusban már Észak-Buda lett a legdrágább, itt 314 ezer forint/négyzetméter átlagot lehetett mérni.

Az idei harmadik negyedévben a forgalom negyede-harmada a „nagyon jó” minőségű lakások vételeiből adódott össze, illetve a „jó” besorolást érdemeltekből. Budán idén jobban keresik a 60 négyzetméter felettieket. Így míg tavaly a 15-25 millió forint közötti ársávban a vevők 22 százaléka költött, idén ugyanitt már 30 százalék vásárolt.

A főváros pesti oldalán a két időszak összevetésében nincs jelentős eltérés, a vevők harmada továbbra is 150-200 ezer forint/négyzetméter árú lakásokra költ, negyede pedig a 200-250 ezer forint/négyzetméter közöttieket keresi. Vidéken valamivel többen vásároltak olcsóbb lakást, ugyanis a tavalyi harmadik negyedévben 16 százalék volt az 5 millió forint alatti vásárlók aránya, idén pedig már 20 százalék- közölte a Duna House.

Az idei harmadik negyedév adataok szerint minden lakástípus esetében Észak-Magyarországon alkudtak a legtöbbet: paneleknél 9 százalékot, téglalakásnál 8 százalékot és családi házaknál 14 százalékot. Az összes ingatlant tekintve így 10 százalékkal ez a régió lett a legerősebb alkuban. Átlagban még Közép-Dunántúl is erősnek mondható, itt az átlag 9 százalék lett. A legkisebb értékeket Észak-Buda és Észak-Pest mutatta, itt mindkét esetben 6-6 százalék lett az alku átlaga.

ár panel lakás árak alku ingatlan tégla
Kapcsolódó cikkek