Egy ingert akkor nevezünk „fehérnek”, ha egyszerre több feltételnek is megfelel: benyomások keverékéből áll össze; ez a keverék tág tartományban ingerli az érzékelősejteket; s minden al-kotóelem azonos intenzitással van jelen. A fehér szín például azonos mértékben egyesíti a látható spektrum összes színét; a fehér zaj pedig ennek megfelelően eltérő frekvenciájú hangok homogén keveréke.
Az izraeli Weizmann Intézet tudósai most kiderítették, hogy létezhetnek fehér illatok is (olfaktorikus fehér). A késői felfedezés oka feltehetően abban rejlik, hogy azonos intenzitásban különösen nehéz eltérő illatokat előállítani, sőt, csak laboratóriumban lehetséges, hiszen a keverékhez nyilvánvalóan legalább harmincféle molekulára van szükség. Összehasonlításként, a fehér szín előállításához már a fényspektrum három tartománya is elegendő.
A kutatók 86 illatmolekula felhasználásával több fehér illatot is létrehoztak, és a kísérletekben részt vevő próbaszemélyek a várakozásoknak megfelelően semlegesként értékelték az egyes illatokat – tehát sem kellemesnek, sem kellemetlennek nem találták azokat. Minden eredmény arra utalt, hogy a fehér szag különálló illatnak tekinthető, amely egyetlen vegyület jelenlétéhez sem köthető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.