Karácsony a katolikus országok egyik legnagyobb ünnepe. Szentestén még sokan böjtölnek, majd karácsony napján ünnepi étkek: hatalmas sültek, finom édességek kerülnek az asztalra.
Minden népnek megvannak az évszázados hagyományos fogásai. A magyar családoknál legtöbbször hal és/vagy pulyka kerül az asztalra. A rántott hal és a halászlé arra emlékeztet, hogy Jézus apostolai közül négyen halászok voltak, a hal pedig maga is egy termékenység- és bőségjelkép. A néphit szerint aki karácsonykor pikkelyest eszik, gazdag lesz. Sokfelé kínálnak töltött káposztát is, ami régen mindig a decemberi disznóvágások után készült friss húsból. De kacsából, sertésből is készülhet az ünnepi étel, finom mártásokkal.
A karácsonyi fő étkezés ma már december 24-én kora vacsoraidőre esik. Hajdan egyes vidékeken eltérő volt, mikor ül asztalhoz a család. Palócföldön kora délután, másutt rendes vacsoraidőben, vagy az esthajnalcsillag megjelenésekor, vagy éppen az esti harangszóra, de volt, ahol csak az éjféli mise után volt bőséges lakoma.
Elkészítés:
1. Az előkészített kacsamelleket megtisztítjuk és a bőrős felén kíméletesen elkezdjük sütni. Az így nyert zsiradékot folyamatosan lekanalazzuk. Amikor kisült a bőr alól a zsiradék, a húst megfordítjuk, és a másik felét is sütjük 1-2 percig. A kacsamelleket tepsire helyezzük, majd 60 °C-os sütőbe tesszük két órára.
2. A narancsokat kifilézzük. A lecsepegő levet felfogjuk, és a visszamaradt részből is kinyomjuk a levet. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Ezután a chilit kimagozzuk és apró darabkákra vágjuk. A barackokat kockákra vágjuk, és feltesszük főni a narancslével. A cukorral, a gyömbérrel, a hagymával és a chilipaprikával ízesítjük, és húsz percig kíméletesen főzzük. Ekkor beletesszük a narancshúst, megsózzuk és jól összeforraljuk.
4. Tálalás előtt a húst megsózzuk, a serpenyőben a bőrős felét roppanósra sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalára is rásütünk egy kicsit.
Utána pihentetjük 2-3 percig, majd felszeleteljük. A narancsos barackkal, és a párolt rizzsel tálaljuk.
1 adag: 767 kcal
Elkészítés:
1. Az előkészített kacsamelleket megtisztítjuk és a bőrős felén kíméletesen elkezdjük sütni. Az így nyert zsiradékot folyamatosan lekanalazzuk. Amikor kisült a bőr alól a zsiradék, a húst megfordítjuk, és a másik felét is sütjük 1-2 percig. A kacsamelleket tepsire helyezzük, majd 60 °C-os sütőbe tesszük két órára.
2. A narancsokat kifilézzük. A lecsepegő levet felfogjuk, és a visszamaradt részből is kinyomjuk a levet. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Ezután a chilit kimagozzuk és apró darabkákra vágjuk. A barackokat kockákra vágjuk, és feltesszük főni a narancslével. A cukorral, a gyömbérrel, a hagymával és a chilipaprikával ízesítjük, és húsz percig kíméletesen főzzük. Ekkor beletesszük a narancshúst, megsózzuk és jól összeforraljuk.
4. Tálalás előtt a húst megsózzuk, a serpenyőben a bőrős felét roppanósra sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalára is rásütünk egy kicsit.
Utána pihentetjük 2-3 percig, majd felszeleteljük. A narancsos barackkal, és a párolt rizzsel tálaljuk.
1 adag: 767 kcal Tejszínes citromhab gyorsan Hozzávalók 4 személyre: 4 citrom, 4 dl tejszín, 1 csomag citromízű krémpor (hidegen kikeverhető), 3 dl hideg tej, 4 kivi, 2 ek. cukor.
Elkészítés:
1. A citromokat alaposan megmossuk, kettőnek a héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. A többiből négy-négy nagyon vékony, szép karikát vágunk, és a magokat kiszedjük.
2. A krémport a tejjel habverővel simára keverjük. 5 percig pihentetjük, majd a citromhéjat és levet hozzáadva újból felverjük.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe, és 4 talpas pohárba vagy kehelybe szétosztva 20 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
4. A kivipüréhez a kivit meghámozzuk, villával összetörjük, beledolgozzuk a cukrot. A citromkarikákat az egyik oldalukon a közepükig behasítjuk, és minden pohár szélére kettőt-kettőt ráakasztunk. A kivipürét tálaláskor rálocsoljuk, vagy külön kínáljuk hozzá.
1 adag: 349 kcal Tyúkleves töltött tésztával Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg tyúkhús, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldborsó.
A tésztához: 1 tojás + 1 sárgája, 10 dkg liszt.
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Többször lehabozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a levesbe tesszük, borsozzuk, sózzuk, és nagyon kis lángon főzzük.
2. A tésztához a lisztből az egész tojással, csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, alaposan kidolgozzuk, majd frissen tartó fóliába csomagolva pihentetjük.
3. Amikor a hús puha, leszűrjük a levest, a húst lefejtjük a csontról és összevágjuk. Negyedrészét finomra aprítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.
4. A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, kettévágjuk, a felét lekenjük a tojássárgájával, majd a húsvagdalékot kis kupacokban elosztjuk a tojással lekent részen. Ráhajtjuk a tészta másik felét, jól lenyomkodjuk a közöket, majd derelyevágóval a kupacok között szétvágjuk, sós vízben kifőzzük. A levest a maradék hússal, a zöldségekkel, a tésztával tálaljuk.
1 adag: 360 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.