Cégvilág

Leállhatnak a benzinkutak január elsejét követően

Akár ellátási nehézséget is okozhat, hogy az NGM szerint a benzinkutak szuperkassza-átállása megoldható, tehát a NAV szankcionálni fog. Az Ásványolaj Szövetség szerint ez az ország üzemanyag ellátásának folyamatosságát veszélyeztetheti

„A jelen helyzet a tagvállalatokon kívül álló, nekik fel nem róható okból azzal a következménnyel járhat, hogy január 1-ét követően a jogkövető töltőállomások nem nyitnak ki. Azokat a töltőállomásokat pedig, amelyeket a tulajdonosaik ennek ellenére üzemeltetni próbálnak, az ellenőrzést végző hatóság bezáratja. Ez a helyzet az ország üzemanyag ellátásának folyamatosságát veszélyeztetheti”– válaszolt a Magyar Ásványolaj Szövetség az MTI tudósítására, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint nem szükséges az üzemanyag kutak – vagy bármely más kereskedelmi egység – esetében az online pénztárgépek bevezetési határidejének kitolása, mert a jogkövető pénztárgép-üzemeltetőket nem érheti hátrány. Az MTI az NGM-re hivatkozva azt írta, hogy „a következő 7-10 napban a számítógép alapú pénztárgépekre vonatkozó forgalmazási engedélyek számának érdemi növekedése valószínűsíthető. Az átállás tehát megoldható. Ha a hiányosságot állapít meg, szankcionálni fog”.

A szükséges 32-35 ezer helyett még ezer nagykassza átállítása sem oldható meg év végéig – tájékoztatta lapunkat az egyik legnagyobb fejlesztő és pénztárgép-importáló vállalat, a kasszacserével kapcsolatos fejlesztésekre 150 millió forintot fordított Laurel Kft. A társaság szerint későn érkezett a pontos szabályozás az úgynevezett két adóalanyos benzinkutak kasszáival kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyag értékesítés bevételét az olajtársaságnál, a bolt forgalmát pedig a kutat üzemeltető kft.-nél tartják nyilván. A Laurel szakértője, Szabó Ervin szerint egészen biztos hogy az ilyen kutaknál év végéig nem valósítható meg a kasszacsere, ami az OMV, az AGIP és részben a Mol hálózatát érinti.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ez szélsőséges helyzetben akár oda is vezethet, hogy egy mentő vagy tűzoltó, esetleg egy kenyérszállító sem tud tankolni bizonyos helyeken. Nagy a valószínűsége annak, hogy súlyos ellátási nehézségek alakulnak ki, hiszen maga az NGM hívta fel a figyelmet több alkalommal is arra, hogy január elseje után bezárható az az üzlet, amely nem tesz eleget bármelyik, a pénztárgépekkel kapcsolatosan hozott előírásnak” – tette hozzá Vámos György.

„Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ), a Magyar Ásványolaj Szövetség valamint az Országos Kereskedelmi Szövetség egyértelmű választ várnak, hogy használhatók-e január elseje után azok a pc-alapú, úgynevezett nagykasszák, amelyek tulajdonosai minden elvárhatót megtettek az átállás érdekében, de nem tudták beszerezni az Adóügyi Ellenőrző Egységet (AEE)" – tájékoztatott Vámos György, hozzátéve, hogy nem kivételezést kérnek a hipermarketek a gyógyszertárak, benzinkutak és szállodák nevében, csak azt a lehetőséget, hogy a kiskasszákkal dolgozó boltokhoz hasonlóan addig használhassák a régit, amíg meg nem érkezik az új.

Ahogy az Ásványolaj Szövetség látja

A február 15.-én megjelent NGM rendelet szerint a számítógép alapú pénztárgépek átállási ideje június 30., de december 31.-ig használhatóak a régiek is. A rendeletet valamint az informatikai követelményrendszert májusban módosították, emiatt a gyártók által az Adóügyi Ellenőrző Egységeken (AEE) végzett fejlesztőmunka hiábavaló volt. Szeptemberben azonban újra módosították a rendeletet. Mindez akkora csúszást okozott, hogy nincs elegendő AEE a piacon. Erről a kérdésről többször tárgyaltak az NGM-mel, de a november 15.-én megjelent rendelet ilyen szempontból érdemi változást nem hozott.


szuperkassza benzin kassza
Kapcsolódó cikkek