A lencse már a Bibliában is szerepelt: az éhes Ézsaiás egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát. A néphit szerint, aki újév napján először lencsét eszik, annak abban az évben soha nem ürül ki a pénztárcája. Kevéssé használ a lencse népszerűségének, hogy hasonlóan jó hatású a köles vagy a rizs is! Más nemzeteknél is szokás a lencseevés. Ausztriában hagyományos szilveszteri fogás a lencsesalátával kínált disznóorr, amelyet pezsgővel öblítenek le.
A január elsejei lencselevésről már lemaradtunk, de élvezhetjük a lencse másik jótékony hatását: magas fehérjetartalmának, a benne levő vasnak és B-vitaminoknak köszönhetően megszépíti a bőrt.
A lencse sokféle változata közül – zöld, fekete, sárga, narancssárga, vörös, indiai barna – nálunk a kissé barnás színű zöld lencse a legnépszerűbb, mint egész Európában, ezért kontinentális lencsének is nevezik. Markáns íze van, alakját főzés közben is megtartja. Leves, főzelék, saláta készül belőle. A szilveszteri megmaradt adagot is nyugodtan megehetjük pár nap múlva. Készítse el receptjeinket, akár már előző nap, mert nem baj, ha fogyasztás előtt kicsit áll a saláta.
A sülthöz: 1 kilogramm pulykacomb, 1 csomag petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, egy órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A zöldfűszereket leöblítjük, és a csont helyére a húsba töltjük. Feltekerjük, és szorosan összekötözzük.
2. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, 180 °C-on a sütőben, gyakran locsolgatva 60-70 percig sütjük.
3. Lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, 1 evőkanál olajon megfuttatjuk, és lencséhez adjuk, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük az áttört fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig kíméletesen forraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, összeforraljuk. A sülttel kínáljuk.
1 adag: 1160 kcal
A sülthöz: 1 kilogramm pulykacomb, 1 csomag petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, egy órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A zöldfűszereket leöblítjük, és a csont helyére a húsba töltjük. Feltekerjük, és szorosan összekötözzük.
2. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, 180 °C-on a sütőben, gyakran locsolgatva 60-70 percig sütjük.
3. Lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, 1 evőkanál olajon megfuttatjuk, és lencséhez adjuk, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük az áttört fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig kíméletesen forraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, összeforraljuk. A sülttel kínáljuk.
1 adag: 1160 kcal Lencsesaláta hagymásan, fokhagymás pirítóssal Hozzávalók 4 személyre:
30 dekagramm főtt konzerv lencse, 1 szál póréhagyma vagy 1 fej lilahagyma, 15 dekagramm paradicsom, 2 evőkanál mustár, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál fehérborecet, 1 csomag finomra vágott petrezselyem, 8 szép jégsaláta-levél.
Elkészítés:
1. A lencsét leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. A hagymát meghámozzuk, gorombára összevágjuk, enyhén sózzuk, és 5-10 percig állni hagyjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait kikaparjuk, és a húsát felkockázzuk vagy szeleteljük.
2. A mustárt alaposan kikeverjük az olajjal, a borecettel, és a petrezselyemmel, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a hagymát, majd kevés vizet.A mártást összekeverjük az összevágott zöldségekkel, a lencsével, és félretesszük húsz percre.
3. Tálaláskor a jégsaláta leveleket megmossuk, tányérra tesszük, és ezek majd kehelyként szolgálnak. Beletesszük a lencsesalátát. Fokhagymás pirítós kenyérrel tálaljuk.
1 adag: 732 kcal Sajtos lencsesaláta – Zöldségekből díszeket faraghatunk a tetejére Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg lencse, 2 darab babérlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 2 színes paprika, 1 fej lilahagyma, 1 kis sárgarépa, 15 dkg füstölt sajt, 15 dkg ementáli sajt, saláta ízlés szerint. Az öntethez: 1 evőkanál mustár, 4 evőkanál majonéz, 1 deciliter tejföl.
Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, utána 1-2 órára hideg vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük, és tiszta hideg vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel és a hagymával lassú tűzön, puhulásig főzzük (körülbelül 30 perc). Ha kész, leszűrjük, és kihűtjük.
2. A paprikát megmossuk, húsát vékony csíkokra felszeleteljük. A lilahagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A répát is megtisztítjuk, megmossuk, és szintén vékony karikákra vágjuk fel. A füstölt sajtot gyufaszál vékonyságúra összevágjuk, az ementáli sajtot pedig kis kockára aprítjuk.
3. Az öntethez simára keverjük a mustárt a majonézzel, a tejföllel és egy csipet borssal. A zöldségeket jól összekeverjük (de úgy, hogy ne törjenek össze), majd hozzáadjuk a lencsét, a sajtot, és leöntjük az öntettel. Salátalevéllel kibélelünk egy mély tálat, ráhalmozzuk a salátát, és tálaljuk.
1 adag: 383 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.