Befejezte a ProSiebenSat.1 Media AG-ban birtokolt többségi tulajdonrész értékesítését az amerikai Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P (KKR) és a brit Pemira pénzügyi befektetési alap - közölte pénteken az ügylet lebonyolításában segédkező két bank.

A Bank of America és a Deutsche Bank tájékoztatása szerint a 17 százalékos részvénycsomagot 1,26 milliárd euróért értékesítették a frankfurti tőzsdén. Ennek révén a ProSiebenSat.1-csoport teljes egészében tőzsdei céggé vált, részvényeinek tőzsdén forgó hányada elérte a 100 százalékot.

A KKR és a Pemira az utóbbi egy év alatt négy lépésben adta el a frankfurti tőzsdén a ProSiebenSat.1-csoportban birtokolt tulajdonrészét. A tőzsdei értékesítésről azután döntöttek, hogy nem találtak partnert a részesedés egészének megvásárlására. A két pénzügyi befektetési alap 2006-ban vette át a céget, amelyet a következő évben egyesítettek a magyar TV2-t is magában foglaló SBS csoporttal.

A KKR és a Pemira közös közleménye szerint a 36,3 millió részvényből álló csomag értékesítése az egykori többségi tulajdonosok tevékenységét lezáró "utolsó, logikus lépés" volt. A médiacsoport 2006 óta "rendkívül jól fejlődött", és felkészült a digitális kor növekedési lehetőségeinek kiaknázására - áll a közleményben, amely szerint "a ProSiebenSat.1 egy sikertörténet". A társaság részvényének árfolyama az utóbbi fél évben csaknem 50 százalékkal emelkedett.

A TV2 január 8-ai közleménye szerint a német anyavállalat eladóihitel-konstrukcióban értékesítette a TV2-t is magában foglaló MTM-SBS Zrt.-t a TV2 vezérigazgatójának, Simon Zsoltnak és a TV2 gazdasági igazgatójának, Yvonne Dedericknek a tulajdonában lévő TV-HU1 és a TV-CEE1 Kft.-nek.