Cégvilág

Még mindig csak felmérik az egészségügyieket

Legkorábban jövőre lesz átfogó kép az egészségügy humánerőforrás-helyzetéről, a komplex, tervezett adatgyűjtésről ugyanis még csak most született meg a jogszabály

A jogszabályok alapján már 2009 óta létező humánerőforrás monitoring rendszer fejlesztésére összesen félmilliárd forint uniós támogatást kapott még 2012-ben az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) és a Gyógyszerészeti és az Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) konzorcium. 


 

A pénzből, mint korábban a VG-nek Szűcs Krisztina, a projekt szakmai vezetője a VG-nek elmondta, fejlesztik az adattárházat és egy új portált alakítanak ki. Az előbbi nem más, mint a dolgozók életkor, képzettség és munkavégzés helye szerinti nyilvántartása, amelynek folyamatosan nyomon követése „lehetőséget nyújt a beavatkozási pontok azonosításához”.

 

A Magyar Közlönyben most megjelent EMMI-rendelet azt szabályozza, hogy melyik hatóság, illetve szerv mikor, milyen adatokat köteles átadni az adatbázist üzemeltető EEKH-nak. Az adatszolgáltatási megállapodásoknak március 31-ig kell megszületniük. A rendeletből az is kiderül, hogy az adatgyűjtésből elemző jelentés leghamarabb jövőre várható: „A hivatalnak évente egy alkalommal, a tárgyévet követő április 30-áig kell az éves beszámolóját elkészítenie a begyűjtött adatok elemzése és értékelése alapján az ágazati humánerőforrás helyzetéről”. 


rendelet humánerőforrás egészségügy
Kapcsolódó cikkek