BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Camembert, a franciák büszkesége

Szerencséje van a franciáknak, mert rengeteg különlegesség terem az országukban, és sok különleges élelmiszert adnak a világnak. Híresek a sajtjaik, a desszertjeik, mártásaik, és italban is nagyon jól szerepelnek

Pezsgő, konyak, likőrök és borok – a franciák mindegyikre büszkék lehetnek. Camembert, roquefort, cantal – sajtokban verhetetlenek. De van nekik croissant-juk, baguette-jük, macaronjuk, imádjuk a szufléjukat, és mártásban is sok maradandód alkottak. Híres szakácsaik megváltoztatták a gasztronómia világát.

A camembert sajt az ínyencek nagy kedvence. Nem hiányozhat a menü után kínált sajttálról, de finom főfogásokat is készíthetünk belőle. Leggyakrabban rántva esszük, ribizlilekvárral, de rakottasokhoz is tökéletes, és töltve is kínálhatjuk. Remek alapanyag, hiszen gyorsan elkészül, és rendkívül ízletes. Gyümölcsökkel nagyon jól harmonizál, ezért könnyű falatokat is összeállíthatunk belőle, salátákba is keverhetjük. Tölthetünk vele sós tésztákat, amiből fantasztikus borkorcsolya lesz – vörösborok mellé ajánljuk. Grill alatt pirítva, magokkal is jó párost alkot.

A nemespenésszel borított héj lágy, krémes belsőt burkol. Minél tovább érik, annál intenzívebb lesz az íze és illata.

Tökmagos camembert gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg körte, 15 dkg alma, 10 dkg szőlő, 10 dkg barackbefőtt, 4 db camembert sajt (á 10 dkg), 2 dkg tisztított tökmag, 2 dkg vaj, 1/2 mk. őrölt fahéj, 1/2 mk. őrölt gyömbér, 1 dl édes bor.

Elkészítés:

1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, a magházat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kisebb darabokra vágjuk.

2. A teflonserpenyőt zsiradék nélkül felforrósítjuk. A sajtokat vízszintesen félbevágjuk. Vágott felét belenyomjuk a tökmagba, és a forró, serpenyőbe tesszük úgy, hogy a magok érintkezzenek az edény aljával (lehet készíteni forró sütőben is, akkor célszerű alufóliába ágyazni a sajtot, és abban tányérra tenni). Csak rövid ideig hagyjuk így, éppen hogy megpiruljon, majd megfordítjuk. Kíméletesen sütjük, amíg kellően megolvad a sajt belseje, de nem folyik szét a serpenyőben.

3. Elkészítjük a gyümölcsöket. Felhevítjük a vajat, rátesszük az almát, a körtét, és összeforgatjuk. Két perc elteltével beletesszük a többi gyümölcsöt. Fahéjjal, gyömbérrel fűszerezzük, és 2-3 perc alatt összemelegítjük. Ráöntjük a bort, épp ahogy felforr, levesszük, és a sajt köré szedjük. Így tálaljuk.

1 adag: 532 kcal





Elkészítés:

1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, a magházat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kisebb darabokra vágjuk.

2. A teflonserpenyőt zsiradék nélkül felforrósítjuk. A sajtokat vízszintesen félbevágjuk. Vágott felét belenyomjuk a tökmagba, és a forró, serpenyőbe tesszük úgy, hogy a magok érintkezzenek az edény aljával (lehet készíteni forró sütőben is, akkor célszerű alufóliába ágyazni a sajtot, és abban tányérra tenni). Csak rövid ideig hagyjuk így, éppen hogy megpiruljon, majd megfordítjuk. Kíméletesen sütjük, amíg kellően megolvad a sajt belseje, de nem folyik szét a serpenyőben.

3. Elkészítjük a gyümölcsöket. Felhevítjük a vajat, rátesszük az almát, a körtét, és összeforgatjuk. Két perc elteltével beletesszük a többi gyümölcsöt. Fahéjjal, gyömbérrel fűszerezzük, és 2-3 perc alatt összemelegítjük. Ráöntjük a bort, épp ahogy felforr, levesszük, és a sajt köré szedjük. Így tálaljuk.

1 adag: 532 kcal Alma camembert-rel és gombával Hozzávalók 4 személyre: 2 camembert sajt (á 12,5 dkg), 20 dkg gomba, 5 szál újhagyma, 15 dkg szárzeller, fél piros húsú paprika, 4 szem mini paradicsom, 2 alma, 2 ek. olaj, 1 tk. szárított kakukkfű.

Elkészítés:

1. A sajtot vékony szeletekre vágjuk. A gombát, a hagymát, a szárzellert, a paprikát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, a paradicsomot ketté. Az almákat megmossuk, vastag karikákra vágjuk, magházukat kiemeljük. Száraz, forró serpenyőben pár percig sütjük az almakarikák mindkét oldalát.

2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Felmelegítjük az olajat, megfuttatjuk rajta a gombát, a szárzellert, a hagymát és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, és a paradicsomot, a kakukkfüvet is rászórjuk.

4. Hőálló tálba tesszük a gombás ragut az almakarikákkal, majd ráfektetjük a sajtot. A sütőben kb. 15 percig sütjük. Amikor a sajt szépen ráolvadt, kivesszük és tálaljuk.

1 adag: 385 kcal Tésztalapok tormás camembert-krémmel Hozzávalók 16 darabhoz: 15 dkg készen kapható leveles tészta (friss vagy mélyhűtött), 2 szál zöldhagyma, 2 chilipaprika, 40 dkg érett camembert, 10 dkg vaj, 3 ek. tejszínes tormakrém, 1-2 ek. tejföl, A tálaláshoz: tetszőleges saláta, zöldség.

Elkészítés:

1. A friss leveles tésztát kiterítjük. Ha mélyhűtött, szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd lisztezett deszkán 1-2 mm vastagra nyújtjuk.

2. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A tésztából 16 egyforma, hosszúkás lapot vágunk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük és a sütőben 8-10 percig sütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk.

3. A zöldségeket – a tálaláshoz is – megtisztítjuk, összevágjuk. A sajtot feldaraboljuk, villával kissé összetörjük, majd a vajjal, a tormakrémmel, a hagymával és a chilivel, sóval összekeverjük. Ha sűrű, a tejföllel lazítjuk.

4. A tésztalapokat középen kettészedjük, és a krémmel megtöltjük, majd a tetejüket visszatesszük. Tányérra tesszük a töltött lapokat, és a felvágott zöldségekkel, salátával körítve kínáljuk. Kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk.

1 adag: 648 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.