BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyeles hús a kedvencek között

Dobverőnek vagy nyeles húsnak is nevezik a csirkecombokat. Kedvelik a gyerekek, de felnőttek is szívesen választják ezeket a falatokat

A baromfihúsok között Magyarországon a csirke a legnépszerűbb. Sokak szerint azonban a melle túl száraz, a szárnya kicsi, a háta nagyon csontos – ideális választásnak tűnik tehát a csirkecomb! Könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, értékes tápanyagokat tartalmaz, kalóriatartalma alcsony. Fontos, tudni, hogy a bőrös csirkehús kétszer annyi zsírt tartalmaz, mint a bőr nélküli. Így az alacsonyabb zsír bevitel érdekében tanácsos a bőrt eltávolítani, ha nem éppen töltésre készítjük elő.

Hiszen nagy klasszikus a konyhában a töltött csirkecomb. A petrezselymes-zsemlés töltelékkel készítjük a leggyakrabban, de a gödöllői töltött csirke is megtalálható menükben, éttermekben. Jellegzetessége, hogy a zsemlés töltelékbe kevernek még csibemájat és zöldborsót is.

Szeretnénk azonban megmutatni, hogy a csirke combja nagyon változatos alapanyag lehet. Egy töltöttet mi is ajánlunk, de ebbe magokat kevertünk. Készítjük csípősen, krumplival sütve, és karfiollal tejszínes mártásban. Így is érdemes megkóstolni.

Csípős csirkecomb vele sült burgonyával és zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

4 csirkecomb, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. ketchup, 1 tk. erőspaprika-krém, 1 csipet őrölt köménymag, 1 mk. szárított oregánó, 1 dl olaj, 4 paradicsom, 1 szál póréhagyma, 1 paprika, 50 dkg apró szemű burgonya, 1 dl fehérbor, 2 ek. vágott petrezselyem.

Elkészítés:

1. A combokat megtisztítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. Összekeverjük a ketchupot, a paprikakrémet, a köménymagot, az oregánót, a fokhagymát és az olaj felét, megkenjük vele a combokat, és letakarva, 2-3 órán át pihentetjük hűtőben.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét fél karikákra, a paprikát kockákra, a paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk, a burgonyát egészben hagyjuk.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Megsózzuk a combokat, tepsibe tesszük, meglocsoljuk a maradék olajjal, kevés vizet öntünk alá, és a burgonyákat is mellé szórjuk. A sütőben pirosra sütjük, közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet.

4. Amikor félig megsült, mellétesszük a pórét, a paprikát, a paradicsomot, meglocsoljuk a borral, és megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a petrezselyemmel, és tálaljuk.

1 adag: 475 kcal





4 csirkecomb, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. ketchup, 1 tk. erőspaprika-krém, 1 csipet őrölt köménymag, 1 mk. szárított oregánó, 1 dl olaj, 4 paradicsom, 1 szál póréhagyma, 1 paprika, 50 dkg apró szemű burgonya, 1 dl fehérbor, 2 ek. vágott petrezselyem.

Elkészítés:

1. A combokat megtisztítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. Összekeverjük a ketchupot, a paprikakrémet, a köménymagot, az oregánót, a fokhagymát és az olaj felét, megkenjük vele a combokat, és letakarva, 2-3 órán át pihentetjük hűtőben.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét fél karikákra, a paprikát kockákra, a paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk, a burgonyát egészben hagyjuk.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Megsózzuk a combokat, tepsibe tesszük, meglocsoljuk a maradék olajjal, kevés vizet öntünk alá, és a burgonyákat is mellé szórjuk. A sütőben pirosra sütjük, közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet.

4. Amikor félig megsült, mellétesszük a pórét, a paprikát, a paradicsomot, meglocsoljuk a borral, és megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a petrezselyemmel, és tálaljuk.

1 adag: 475 kcal Magokkal töltött csirkecomb Hozzávalók 4 személyre:

4 nagyobb csirkecomb, 2 szikkadt zsemle, 10 dkg vegyes mag (napraforgó-, szezám-, tökmag stb.), 1 tojás, 4 kk. sültcsirke-fűszerkeverék, 3 ek. olaj

Elkészítés:

1. A combokat megmossuk, leszárítjuk, kicsontozzuk, vigyázva, nehogy kettévágjuk a húst. A zsemlét megáztatjuk, majd jól kinyomjuk.

2. A magokat szárazon kicsit megpörköljük, majd összekeverjük a zsemlével és a tojással, sóval, borssal ízesítjük. Ezt a tölteléket nyomkodjuk a húsba a csont helyére. Összetűzzük (vagy összevarrjuk) a combokat, esetleg szorosan alufóliába tekerjük, hogy megmaradjon a comb formája, de a töltelék ne tudjon kijönni belőle.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húst beszórjuk a fűszerkeverékkel, és tepsibe tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben, locsolgatva, kb. 45 percig sütjük. Forró gyümölcsös mártással tálaljuk.

1 adag: 526 kcal Karfiolos csirkecomb Hozzávalók 4 személyre:

4 csirkecomb, 3 evőkanál olaj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 40 dkg karfiol, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, só, őrölt fehér bors.

Elkészítés

1. A húst megmossuk, leszárítjuk, és a combokat a forgónál elvágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd megfuttatjuk az olajon, megszórjuk a paprikával, elkeverjük, és kevés vizet öntünk rá. Beletesszük a csirkét, megsózzuk, borsozzuk, és lefedve, 30-40 percen át pároljuk, ha kell, időnként kevés vizet öntünk hozzá.

2. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk, és sós, forró vízben 5-8 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.

3. Ha a hús már elég puha, akkor a tejszínnel és kevés vízzel simára kikevert liszttel sűrítjük. Kíméletesen forraljuk 5 percen át, majd beletesszük a karfiolt, megszórjuk a petrezselyemmel, és addig főzzük, amíg a karfiol is kellően puha lesz. Ha elkészült, tálaljuk. Köretnek főtt tésztát, párolt rizst adhatunk hozzá.

1 adag: 483 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.