A baromfihúsok között Magyarországon a csirke a legnépszerűbb. Sokak szerint azonban a melle túl száraz, a szárnya kicsi, a háta nagyon csontos – ideális választásnak tűnik tehát a csirkecomb! Könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, értékes tápanyagokat tartalmaz, kalóriatartalma alcsony. Fontos, tudni, hogy a bőrös csirkehús kétszer annyi zsírt tartalmaz, mint a bőr nélküli. Így az alacsonyabb zsír bevitel érdekében tanácsos a bőrt eltávolítani, ha nem éppen töltésre készítjük elő.
Hiszen nagy klasszikus a konyhában a töltött csirkecomb. A petrezselymes-zsemlés töltelékkel készítjük a leggyakrabban, de a gödöllői töltött csirke is megtalálható menükben, éttermekben. Jellegzetessége, hogy a zsemlés töltelékbe kevernek még csibemájat és zöldborsót is.
Szeretnénk azonban megmutatni, hogy a csirke combja nagyon változatos alapanyag lehet. Egy töltöttet mi is ajánlunk, de ebbe magokat kevertünk. Készítjük csípősen, krumplival sütve, és karfiollal tejszínes mártásban. Így is érdemes megkóstolni.
4 csirkecomb, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. ketchup, 1 tk. erőspaprika-krém, 1 csipet őrölt köménymag, 1 mk. szárított oregánó, 1 dl olaj, 4 paradicsom, 1 szál póréhagyma, 1 paprika, 50 dkg apró szemű burgonya, 1 dl fehérbor, 2 ek. vágott petrezselyem.
Elkészítés:
1. A combokat megtisztítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. Összekeverjük a ketchupot, a paprikakrémet, a köménymagot, az oregánót, a fokhagymát és az olaj felét, megkenjük vele a combokat, és letakarva, 2-3 órán át pihentetjük hűtőben.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét fél karikákra, a paprikát kockákra, a paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk, a burgonyát egészben hagyjuk.
3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Megsózzuk a combokat, tepsibe tesszük, meglocsoljuk a maradék olajjal, kevés vizet öntünk alá, és a burgonyákat is mellé szórjuk. A sütőben pirosra sütjük, közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet.
4. Amikor félig megsült, mellétesszük a pórét, a paprikát, a paradicsomot, meglocsoljuk a borral, és megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a petrezselyemmel, és tálaljuk.
1 adag: 475 kcal
4 csirkecomb, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. ketchup, 1 tk. erőspaprika-krém, 1 csipet őrölt köménymag, 1 mk. szárított oregánó, 1 dl olaj, 4 paradicsom, 1 szál póréhagyma, 1 paprika, 50 dkg apró szemű burgonya, 1 dl fehérbor, 2 ek. vágott petrezselyem.
Elkészítés:
1. A combokat megtisztítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. Összekeverjük a ketchupot, a paprikakrémet, a köménymagot, az oregánót, a fokhagymát és az olaj felét, megkenjük vele a combokat, és letakarva, 2-3 órán át pihentetjük hűtőben.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét fél karikákra, a paprikát kockákra, a paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk, a burgonyát egészben hagyjuk.
3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Megsózzuk a combokat, tepsibe tesszük, meglocsoljuk a maradék olajjal, kevés vizet öntünk alá, és a burgonyákat is mellé szórjuk. A sütőben pirosra sütjük, közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet.
4. Amikor félig megsült, mellétesszük a pórét, a paprikát, a paradicsomot, meglocsoljuk a borral, és megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a petrezselyemmel, és tálaljuk.
1 adag: 475 kcal Magokkal töltött csirkecomb Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb csirkecomb, 2 szikkadt zsemle, 10 dkg vegyes mag (napraforgó-, szezám-, tökmag stb.), 1 tojás, 4 kk. sültcsirke-fűszerkeverék, 3 ek. olaj
Elkészítés:
1. A combokat megmossuk, leszárítjuk, kicsontozzuk, vigyázva, nehogy kettévágjuk a húst. A zsemlét megáztatjuk, majd jól kinyomjuk.
2. A magokat szárazon kicsit megpörköljük, majd összekeverjük a zsemlével és a tojással, sóval, borssal ízesítjük. Ezt a tölteléket nyomkodjuk a húsba a csont helyére. Összetűzzük (vagy összevarrjuk) a combokat, esetleg szorosan alufóliába tekerjük, hogy megmaradjon a comb formája, de a töltelék ne tudjon kijönni belőle.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húst beszórjuk a fűszerkeverékkel, és tepsibe tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben, locsolgatva, kb. 45 percig sütjük. Forró gyümölcsös mártással tálaljuk.
1 adag: 526 kcal Karfiolos csirkecomb Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb, 3 evőkanál olaj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 40 dkg karfiol, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, só, őrölt fehér bors.
Elkészítés
1. A húst megmossuk, leszárítjuk, és a combokat a forgónál elvágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd megfuttatjuk az olajon, megszórjuk a paprikával, elkeverjük, és kevés vizet öntünk rá. Beletesszük a csirkét, megsózzuk, borsozzuk, és lefedve, 30-40 percen át pároljuk, ha kell, időnként kevés vizet öntünk hozzá.
2. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk, és sós, forró vízben 5-8 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.
3. Ha a hús már elég puha, akkor a tejszínnel és kevés vízzel simára kikevert liszttel sűrítjük. Kíméletesen forraljuk 5 percen át, majd beletesszük a karfiolt, megszórjuk a petrezselyemmel, és addig főzzük, amíg a karfiol is kellően puha lesz. Ha elkészült, tálaljuk. Köretnek főtt tésztát, párolt rizst adhatunk hozzá.
1 adag: 483 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.