BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A belsőségek között bajnok a máj

A máj – legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé – a belsőségek között változatos felhasználásának köszönhetően a legnépszerűbb

A máj felhasználására valóban széles a választék: levesek, levesbetétek, főételek, pástétomok alapanyaga, de rétest is tölthetünk vele, vagy akár tortát is süthetünk belőle. Roston sütve is kitűnő, rántani is lehet. Ráadásul nagyon gyorsan varázsolhatunk belőle finom ebédet vagy vacsorát, ami sokszor fontos szempont.

A máj nagyon tápláló és tartalmas, mégis vigyázzunk vele! Hetente egynél többször ne együnk belőle, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünk egyharmadát fedezi! Koleszterintartalma is igen magas, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ezért is mérsékelt fogyasztása ajánlott.

Nem igaz, hogy sót csak a tálaláskor szabad a májhoz adni, mert különben megkeményedik! Nyugodtan megsózhatjuk sütéskor. A megfejtés az, hogy nagyon hamar elkészül, s ha egy picit is tovább sütjük, máris megkeményedik. Tehát nem a sóval, hanem a sütési idővel kell vigyázni!

Kissé kesernyés ízét ellensúlyozzák a fűszerek, ne sajnáljuk róla a majoránnát, a zsályát. A zöldségek is jól illenek mellé, hagymával, paprikával, paradicsommal, cukkinvel társíthatjuk.

Májas rétes gombamártással – a megpárolt gombára mehet rá a tejszín

Hozzávalók 8 szelethez:

40 dkg sertésmáj, 5 dkg húsos szalonna, 2 fej vöröshagyma, 5 ek. olaj, 1 kk. fűszerpaprika, 2 kk. majoránna, 1 ek. liszt. 1 tojás, 1 csomag réteslap (4 lapos).

A gombamártáshoz: 10 dkg csiperkegomba, 1 póréhagyma, 2 ek. vaj, 1 kk. vágott petrezselyem, 2 dl tejszín.

Elkészítés:

1. A májat megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A szalonnát szépen felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, majd felaprítjuk.

2. Serpenyőben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a szalonnát, majd megfonnyasztjuk rajta a felaprított hagymát. Rátesszük a májat, és egészen fehéredésig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, megszórhatjuk a fűszerekkel. Rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, utána öntünk rá 1-1,5 deciliter vizet. Néhány percig pároljuk, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojást.

3. A sütőt 160°C-ra előmelegítjük. Kiterítjük a réteslapot, megolajozzuk, rátesszük a tölteléket, és feltekerjük. Olajozott sütőlemezre fektetjük,

15-20 perc alatt pirosra sütjük.

4. Közben a gombát és a pórét megtisztítjuk, felaprítjuk, a vajon 3-4 percig fonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Amikor a gomba puha, ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és a réteshez tálaljuk.

1 szelet: 401 kcal





40 dkg sertésmáj, 5 dkg húsos szalonna, 2 fej vöröshagyma, 5 ek. olaj, 1 kk. fűszerpaprika, 2 kk. majoránna, 1 ek. liszt. 1 tojás, 1 csomag réteslap (4 lapos).

A gombamártáshoz: 10 dkg csiperkegomba, 1 póréhagyma, 2 ek. vaj, 1 kk. vágott petrezselyem, 2 dl tejszín.

Elkészítés:

1. A májat megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A szalonnát szépen felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, majd felaprítjuk.

2. Serpenyőben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a szalonnát, majd megfonnyasztjuk rajta a felaprított hagymát. Rátesszük a májat, és egészen fehéredésig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, megszórhatjuk a fűszerekkel. Rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, utána öntünk rá 1-1,5 deciliter vizet. Néhány percig pároljuk, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojást.

3. A sütőt 160°C-ra előmelegítjük. Kiterítjük a réteslapot, megolajozzuk, rátesszük a tölteléket, és feltekerjük. Olajozott sütőlemezre fektetjük,

15-20 perc alatt pirosra sütjük.

4. Közben a gombát és a pórét megtisztítjuk, felaprítjuk, a vajon 3-4 percig fonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Amikor a gomba puha, ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és a réteshez tálaljuk.

1 szelet: 401 kcal Babos, tejszínes csirkemáj Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkemáj, 10 dkg húsos szalonna, 2 szál póréhagyma, 15 dkg vegyes színű paprika,

1 ek. olaj, 1 tk. szárított tárkony, 15 dkg főtt vörösbab (konzerv), 2 dl tejszín.

Elkészítés:

1. A csirkemájat megmossuk, leszárítjuk, és a nagyobb darabokat ketté- négybevágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, fél karikákra szeljük. A paprikát megmossuk, magházát kiemeljük, húsát apró kockákra vágjuk.

2. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a szalonnát zsírjára pirítjuk rajta. Rátesszük a csirkemájat. Kevergetve 4-5 percig sütjük, rátesszük a pórét, a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a tárkonnyal. Összepirítjuk.

3. A babot leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és a paprikához keverjük. Éppen csak egyet rottyantunk rajta, ráöntjük a tejszínt, 2-3 perc alatt összefőzzük, majd tálaljuk.

1 adag: 598 kcal Gombasaláta sült pulykamájjal – gyöngyhagyma, uborka, gomba a majonézbe Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg gomba, 10 dkg csemege uborka, 2 ek. citromlé, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 ek. felaprított, petrezselyem, 10 dkg savanyított gyöngyhagyma, 40 dkg pulykamáj, 2 k. olaj, 1 mk. majoránna.

Elkészítés:

1. A gombákat megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Az uborkát lecsepegtetjük, fél karikákra vágjuk. Felteszünk főni 1 l vizet. Ha forr, megsózzuk, és beleöntjük a citromlevet. Beletesszük a gombát a vízbe, 3-4 percen át főzzük, majd leszűrjük, és jeges vízben lehűtjük. Alaposan lecsepegtetjük.

2. Kikeverjük a majonézt a tejföllel, a petrezselyemmel, és sóval, borssal ízesítjük. Beletesszük a gyöngyhagymát, az uborkát és a gombát. Összeforgatjuk, ha nagyon sűrű lenne, kevés gyöngyhagyma- , vagy uborkalevet lehet hozzáönteni. Hűtőben pihentetjük a tálalásig.

4. A májakat megmossuk, leszárítjuk, két-három darabra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, kíméletesen megsütjük rajta a májat, és akkor fűszerezzük sóval,

borssal, a majoránnával,

amikor már megfordítottuk. Ha megsült, a gombasalátá-

val tálaljuk.

1 adag: 524 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.