Cégvilág

Családi viszályok után családi váltás Murdochék birodalmában

„Szóltak pszichiáternek?” – így kommentálta a Financial Times szakbloggere azt a tegnap bejelentett hírt, hogy Rupert Murdoch két fiát nevezte ki médiabirodalma élére. Nem véletlenül: a Murdoch család cégcsoportja az elmúlt évtizedben egy rossz szappanoperára emlékeztető családi viszálykodás terepe volt.

A 42 éves Lachlan a News Corp és 21st Century Fox társelnökeként tér vissza a céghez, amelyet kilenc éve azért hagyott el, mert összekülönbözött a többi vezetővel. Ekkor került az „örökösödési sor” élére öccse, a 41 éves James, aki a lehallgatási botrány után volt kénytelen háttérbe húzódni, most azonban a 21st Century Fox egyik ügyvezetője lett. Lachlan közvetlen főnöke Chase Carey, a 21st Century Fox vezérigazgatója lesz.

A News Corp a világ egyik legnagyobb médiavállalkozása, amely olyan lapokat ad ki, mint a The Times, a legnagyobb brit bulvárlap, a Sun, vagy a Wall Street Journal. A cégről hivatalosan tavaly vált le a 21st Century Fox filmstúdió, amely többek között a Fox News és a brit Sky tulajdonosa.

A családi uralom hátterében komoly ellentétek húzódnak meg. Nem véletlen, hogy a harmadik testvér, Elisabeth semmilyen szerepet nem vállal a vezetésben, ő hírek szerint a lehallgatási ügy miatt távolodott el testvéreitől.

A vezetőváltástól Murdoch a tekintély helyreállítását reméli a cégnél, amelyet nem csak az első számú brit bulvárlapnak számító News of the World bezárásához vezető lehallgatási botrány tört meg. A nyomtatott termékek hirdetési bevételeinek visszaesése és a Dow Jones hírügynökség gyenge teljesítménye is rontja az összképet. A News Corp részvényeinek értéke tíz, a 21st Century Foxé pedig 13 százalékkal emelkedett a két cég júniusi szétválása óta, ami jóval alacsonyabb, mint a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq-index teljesítménye volt ugyanebben az időszakban.

Murdoch
Kapcsolódó cikkek