Micheline A turisták is keresik a Borkonyhát – Bocuse d’Or: új kiválóságok, fiatal tehetségek a szakácsművészetben
Újabb budapesti étterem, a belvárosban található Borkonyha kapott Michelin-csillagot. A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői szerint a hely fantasztikus, és kiemelték a különösen kedvező ár-érték arányt. A Borkonyha az első olyan díjazott Budapesten, amelyet nem a csúcsgasztronómia, hanem a bisztrós, lezserebb vonal jellemez, viszont a hazai közönség és a turisták körében is nagyon népszerű – olvasható a www.diningguide.hu oldalon.
A kalauz értékelése szerint a Déryné Bib Gourmand minősítést kapott, a már korábban csillaggal kitüntetett fővárosi Onyx és Costes éttermek megőrizték elismerésüket.
A Borkonyha séfje, Sárközi Ákos a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén tudta meg a hírt, és alig akart hinni a fülének. A világ legrangosabb szakácsversenyének hazai fordulóján hat fiatal résztvevő különleges alapanyagokból készítette a mesterműveket. Mindennek frissen kell készülnie, szigorú ellenőrök külön vigyázzák, figyelnek arra, hogy ne legyenek előre felvágott zöldségek sem. Egy hús és egy halételt kell tálalni, valamint három köretet. A szakácsok a zöldségek és gyümölcsök összeválogatására a verseny estéjén csupán harminc percet kapnak. A fő nyersanyagokat azonban már néhány hónappal korábban megismerik. Idén francia osztriga, skót kékkagyló és japán fekete tőkehal, illetve malachús volt az alap.
Kötelező mindenkinek a saját országát képviselő nemzeti gasztronómiai vonalat is belevinni az ételek jellegébe. Mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. Egy csapatban ketten vannak, a séf és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lenni, míg a commis (kukta) a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.
Magyarországot májusban a stockholmi selejtezőn Molnár Gábor fogja képviselni. A verseny 2. helyezettje Daniel O’Shea, a 3. helyezett Györffy Árpád lett. A legszebb tál díját Daniel O’Shea-nek, a legszebb hal különdíját Molnár Gábornak ítélte a szakmai zsűri.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.