BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Édesen és sósan is nagyon finom

Szeretjük a mákos édességeket (már akinek bírja a gyomra), de az apró szemeket pikáns fogásokba is keverhetjük. A bejglin és a gubán kívül rengeteg lehetőségünk van

Már az ősi civilizációkban is termesztettek mákot, sőt a neandervölgyi ember is használta, valószínűleg annak bódító, fájdalomcsökkentő hatása miatt. Az első írásos emlék a mákról a suméroktól származik, nagyjából i.e. 4000 környékéről. A mágikus növény ellazított, oldotta a fájdalmat és a kiválasztottak számára lehetőé tette, hogy megismerkedjenek a szellemvilággal. A gubóban megbújó temérdek mag a termékenység és a jólét szimbólumává lett. A vallási okok mellett a mákot gyógyszerként, illetve élelmiszerként is fogyasztották. Az egyiptomiak a mák magjaiból olajat sajtoltak, süteményeikhez, kenyereikhez is felhasználták a fekete magokat.

Ha épp nem az ópiumkészítés a máktermelés célja, akkor is fogyaszthatjuk a növény ártalmatlan, de jóízű magjait. Hiszen nemcsak finom, hanem egészséges is. Magas a fehérje-, rost- és tápanyagtartalma, sok benne az esszenciális zsírsav, amely segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét.

A mákból kitűnő töltelék lesz kalácsokba, de gazdagíthatjuk vele a krémeket, és édes egytálételekbe is keverhetjük. Még a húsokkal, halakkal is jó társat alkot, például a bundázásukhoz használhatjuk, de salátákba is szórhatjuk.

Almás–mákos rakott tészta, cukros tejföl, baracklekvár, fahéjas öntet is jó hozzá

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rövidmetélt, 5 dkg mazsola, 3 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 dkg méz, 1 citrom reszelt héja, 1 mk. őrölt fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 15 dkg darált mák, 3 ek. rum, 30 dkg alma, vaj és zsemlemorzsa a tepsihez.

Elkészítés

1. A tésztát – a csomagoláson előírt idő alatt – enyhén sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel lehűtjük, és lecsepegtetjük. A mazsolát beáztatjuk.

2. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját habosra keverjük a vajjal és 10 dkg cukorral. Amikor jó habos, beledolgozzuk a mézet, a citromhéjat, a fahéjat, a vaníliás cukrot, pici sót, a tejfölt, a mákot, és a rumot. Rászórjuk a lecsepegtetett mazsolát, és belereszeljük – gorombára – a megtisztított almát.

3. A fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Az almás mákos masszát a tésztával elkeverjük, majd nagyon óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot.

5. Kivajazott, morzsázott hőálló tálba tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé cukros tejfölt, kikevert baracklekvárt, vagy vaníliás, fahéjas öntetet.

1 adag: 568 kcal





Elkészítés

1. A tésztát – a csomagoláson előírt idő alatt – enyhén sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel lehűtjük, és lecsepegtetjük. A mazsolát beáztatjuk.

2. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját habosra keverjük a vajjal és 10 dkg cukorral. Amikor jó habos, beledolgozzuk a mézet, a citromhéjat, a fahéjat, a vaníliás cukrot, pici sót, a tejfölt, a mákot, és a rumot. Rászórjuk a lecsepegtetett mazsolát, és belereszeljük – gorombára – a megtisztított almát.

3. A fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Az almás mákos masszát a tésztával elkeverjük, majd nagyon óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot.

5. Kivajazott, morzsázott hőálló tálba tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé cukros tejfölt, kikevert baracklekvárt, vagy vaníliás, fahéjas öntetet.

1 adag: 568 kcal Mákkrém rummal és kevés gyümölccsel Hozzávalók 4 személyre: 1,5 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 mk. őrölt fahéj, 10 dkg darált mák, 2 ek. rum, 1 cs. (10 g) zselatin, 4 dl tejszín.

Elkészítés:

1. A tejet felforraljuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, majd beleszórjuk a mákot, és pár percig kevergetve összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a rumot, és hagyjuk kihűlni.

2. A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint 10 percre vízbe áztatjuk. Hozzáöntünk fél dl vizet, felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon.

3. Kemény habot verünk a tejszínből. A mákot először óvatosan összekeverjük a hab felével, majd amikor jól elegyedett, belekeverjük a maradék habot és a felolvasztott zselatint is.

4. Óvatosan, de határozottan összekeverjük, és poharakba nyomjuk vagy kanalazzuk, és körülbelül egy órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt rolettivel, gyümölcsszeletekkel díszítjük.

1 adag: 620 kcal Mákban forgatott hal, sütéskor nehogy megégjen a mák Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg fehér húsú halfilé, 8 dkg mák, 2 ek. olaj, só. A körethez: 40 dkg burgonya, 1 ek. ecet, 1 mk. cukor, só, őrölt fehér bors, 2 fej lilahagyma, 2 dl majonéz, 1 ek. vágott petrezselyem.

Elkészítés

1. A körethez a burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. Ha elkészült, leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, nem túl vékony karikákra vágjuk. Az ecetet elkeverjük a cukorral, sóval, pici vízzel, a krumplira öntjük. A meghámozott hagymát felaprítjuk, a krumplira szórjuk. Lazán összeforgatjuk, és egy órát állni hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.

2. A hagymás burgonyát leszűrjük, elkeverjük a majonézzel és a petrezselyemmel, megsózzuk, borsozzuk.

3. A halat 4 nagyobb vagy 8 kisebb szeletre vágjuk, megmossuk, és leszárítjuk. Megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd belehempergetjük a mákba. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a halak mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük, de vigyázni kell, nehogy megégjen a mák! Amikor megsült, a burgonyasalátával tálaljuk.

1 adag: 728 kcal-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.