Cégvilág

Jók a lehetőségeink a bővülő európai mezőgéppiacon

Mivel erős a magyar mezőgép ipar, hazánk nettó mezőgazdasági gép exportőr volt 2010-2012-ben és az elmúlt év első felében – tájékoztatta lapunkat a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ).

Ha csak azokat a termékcsoportokat nézzük, amelyekben magyar gyártás is folyik, a nettó 2012-ben 144 millió eurót, 2013 első félévében pedig 119 millió eurót ért el. Az erőgép behozatalt is bevonva, a mezőgazdasági gépek nettó exportja 2012-ben 32, 2013 első felében pedig 61 millió eurót tett ki.

A 2008-2012-es időszakban az export- és az importárak emelkedése közel azonos mértékű volt: éves átlagban 2,5 százalék a belföldi értékesítés és 2,7 százalék az export esetében. A MEGOSZ szerint az exportárak alakulása rendkívül erős együttmozgást mutatott a forint árfolyamának alakulásával, ugyanakkor az árfolyamhatások kiszűrése után azt látjuk, hogy a kiviteli árak lényegében stagnáltak, egészen pontosan évi átlagban 0,2 százalékkal csökkentek.

A mezőgazdasági gépek forgalma a világpiacon 2009 óta folyamatosan növekszik. A tavaly előtti 91 milliárd eurós összforgalom szakértői becslések szerint az elmúlt évben 96 milliárd euróra emelkedett és további 5,5-6 százalékos piacnövekedést prognosztizálnak az elemzők. A szakemberek többsége úgy véli, hogy Európában folytatódik a mezőgazdasági gépgyártás fejlődése. A német mezőgazdasági gépgyártás növekedése 2013-ban például 7 százalék körül volt, míg a gépgyártás egésze stagnált a Német Mezőgazdasági Gépesítési Szövetség szerint.

Az EU tagállamaként tehát jók a magyar lehetőségek a mezőgazdasági gépek európai piacán. Az adatok elemzését és a prognózis készítését azonban megnehezítik a Központi Statisztikai Hivatal által végrehajtott ágazati átsorolások. Így lehet az, hogy a KSH összesítése szerint az elmúlt évben jelen tősen csökkent a magyar mezőgazdasági és erdészeti gépgyártás valamint az export, a MEGOSZ adatgyűjtése alapján a hazai mezőgazdasági gépexportunk növekedése elérte a 2 százalékot. Az ágazat növelte nettó exportőri pozícióját és termékeinek közel 85 százaléka külföldön talál gazdára.

Ami a magyar gépállományt illeti, 2005 és 2013 között jelentősen csökkent a kisebb teljesítményű gépek aránya, ugyanakkor a legtöbb géptípus darabszáma is mérséklődött. Miközben például a traktorok száma 6, a kombájnoké 11 százalékkal csökkent 2005 óta, a traktorok összes teljesítménye az elmúlt évben 12 százalékkal, a kombájnoké 5 százalékkal volt magasabb. A Magyar Mezőgazdasági Gépforgalmazók Szövetségének (MEGFOSZ) felmérése alapján a traktor-értékesítés (import, mivel 1973-ban megszűnt a hazai gyártás) tavaly elérhette a kétezer darabot.

mezőgazdaság gép
Kapcsolódó cikkek