Együttműködik a Baltic LNG és a Vladivostok LNG projektek megvalósításában az orosz Gazprom társaság és saját finanszírozó intézete, a Gazprombank.

Az erről szerdán aláírt szerződés szerint létrehoznak két projekttársaságot, amelyekben a Gazprom lesz a többségi tulajdonos. A Gazprombank a társaságokban részesedést vásárolhat magának, de, hogy hány százalékot, és mennyiért, azt nem írja a Gazprom közleménye. A projetkcégek lesznek az LNG üzemek és minden más, a tevékenységhez kapcsolódó létesítmény tulajdonosai, ők vezérlik le magát a beruházást, beleértve a szükséges dokumentumok elkészítését is. A Gazprombank és a Gazprom egyaránt részt vesz azokkal a nemzetközi és orosz pénzügyi intézményekkel való tárgyalásokon, amelyek részesedést szereznének a projektcégekben, illetve beszállnának a beruházás finanszírozásába. A Gazprom szakmai segítséget ad a projekttársaságoknak például a beruházási helyszínek kiválasztásában, a szükséges terület lízingelésében vagy megvásárlásában, és persze az LNG üzemeket működéséhez szükséges földgáz biztosításában. A részletes finanszírozási tervek a Gazprombank fogja elkészíteni.

A Gazprom már most is tíz országba ad el cseppfolyós földgázt. Az ígéretes piacon ki kívánja építeni erőteljes jelenlétét, indulásként a saját termelésére alapozva. Várakozásai szerint a termék világpiacának a mai 5 helyett a 15 százalékát fogja ellenőrizni a Vladivostok LNG és a Baltic LNG létesítményeinek üzembe helyezése után.

Az előbbi kapacitása évi 10 millió tonna lesz, de később bővíthető, helyszínéül pedig a Primorje területet nézték ki. A beruházás indításáról tavaly februárban döntöttek. Az első berendezései 2018-ban állnak munkába. Ugyanekkora lesz a leningrádi térségbe tervezett Baltic LNG üzemnek is, a beruházási tervei ez év közepéig készülnek el.
A Gazprombank egyike Oroszország három legnagyobb bankjának a legfontosabb mutatók szerint, és tőkeértéke szerint is a három legnagyobb egyike Közép- és Kelet-Európában.