BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A halfogyasztás az ünnepekre és a hétvégékre korlátozódik

Szekszárd – Rántani valót szeretnék, mit tud ajánlani? – érdeklődött Csillagné Szánthó Polixéna a szekszárdi Binder Halboltban. – A tengeri halfilét javasoljuk, nagyon ízletes és finom – érkezett a szívélyes válasz a pult mögött álló Binder Zoltántól és feleségétől. A vásárló megfogadta a vállalkozás vezetőinek tanácsát. Mialatt az eladók becsomagolták a kért portékát, Csillagné Szánthó Polixéna megosztotta lapunkkal: azért szeret ide járni, mert egyrészt mindig kiváló minőségű halat kap, és emellé tanácsokat és kedvességet is.

Két vásárlás közötti szünetben a bolt vezetőivel is beszélgettünk. Megtudtuk, hogy Zoltán 1974-től dolgozik a halas szakmában, felesége pedig 1985-től. A rendszerváltás után lettek vállalkozók, kezdetben teherautóról árulták a halat, majd a helyi piacon, annak átépítése miatt tavaly nyár óta a kisiparos udvarban. Főleg pontyot, amurt, busát, szürkeharcsát, idény jelleggel csukát és törpeharcsát értékesítenek. 1993 óta csak a Tisza környékéről hoznak halat. A gazdasági válság hatására jobbára már csak az ünnepekre és a hétvégékre vesznek halat az emberek, továbbra is a ponty a legkeresettebb. Sütéshez inkább a kárászt és az amurt ajánlja, de jó választás a busa is. – Mi heti három kilogramm halat biztosan elfogyasztunk, mert szeretjük az ízét és nem mellékesen a szervezetre is jótékony hatással van – hangsúlyozták az üzlet vezetői.

Tolna megyében nagy népszerűségnek örvendenek a halételek, és így van ez az egész régióban. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a Dél-Dunántúlon a halfogyasztók aránya 76 százalék, a fővárosban a legkisebb a halrajongók tábora, itt a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogyaszt halhúst. A felmérés eredményei azonban nem tükröződnek a valóságos fogyasztásban. Annak ellenére, hogy a hal kedveltsége igen magas, a megkérdezettek többsége csak évente egyszer-kétszer eszik halat, azt is többnyire karácsonykor, illetve néha hétvégenként. Ennek oka nem is annyira anyagi jellegű – hiszen a hal olcsóbb, mint a sertéshús –, inkább a szokásokban keresendő. Japánban, ahol naponta fogyasztanak nyersen, vagy sütve halat az emberek, húsz évvel magasabb az átlag életkor mint nálunk.

Idehaza a karácsonyi asztalon szinte kötelező a halhús, ilyenkor néhány nap alatt annyi pikkelyest adnak el a boltokban, amennyit év közben egy átlagos hónapban szoktak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.