Cégvilág

Az oroszok, a Bonbonetti és az ukrán elnök

A Forbes magazin szerint a jövendő ukrán elnök, a 48 éves Petro Porosenko 1,3 milliárd dolláros vagyonával Ukrajna hetedik leggazdagabb embere, aki segítette a Janukovics bukásához vezető kijevi tüntetéseket. Érdekeltségeihez tartozik a budapesti Bonbonetti cipruson bejegyzett tulajdonosa is, ugyanakkor az orosz hatóságok a közelmúltban széleskörű vizsgálatot folytattak édesipari birodalma, a Roshen oroszországi telephelyein.

Két éve vásárolta meg Petro Porosenko egykori ukrán gazdasági miniszter cégcsoportja, a Roshen a budapesti Bonbonetti Choco Édesipari Kft. tulajdonosa, a Cipruson bejegyzett Mabelsoft Limited több mint 50 százalékát.

Az akkori ukrán lapjelentések szerint a Porosenko érdekeltségeihez tartozó Roschen főbb piacai a FÁK- és a Balti-országok mellett az USA, Kanada és Németország. Ha viszont a magyarországi vásárlása által az unión belüli gyártónak számíthat a cég, nyilvánvalóan jelentősen emelkedhet az EU-tagországokban való értékesítése.

A Bonbonetti bekebelezése jól is jött a Roshennek, miután tavaly júliusban Oroszország betiltotta a cégtermékeinek importját. Amint a Forbes magazin megjegyzi, ezt követően a cég még erőtejesebben terjeszkedett más piacokon, főként az Európai Unióban, ahol szeptemberben megnyitotta az első Bonbonetti édességboltot az Andrássy úton.

Ezt megelőzően, az elmúlt év márciusában, amikor a sajtó beszámolt arról, hogy Ciprus az egyik legkedveltebb off-shore célpont a hazai vállalkozások körében, s az országban zajló megszorító intézkedések kihatással lehetnek a Bonbonetti Choco Kft.-re is, a cég sietve tudatta: tulajdonosa „nem off-shore cég, hanem egy Cipruson bejegyzett, a helyi törvények szerint adózó társaság, amely 10 százalékos általános nyereségadóval hasonlóan adózik, mint az 500 millió forint alatti nettó profittal rendelkező magyar társaságok.”

Az idei márciusban ugyanakkor az orosz hatóságok már nem elégedtek meg a Roshen termékek importjának tilalmával, hanem amint azt a cég honlapja közli, az orosz készenléti rendőrség tagjai megszállták a lipetszki illetve a környékbeli Roshen üzemeket és telephelyeket. Az orosz belügyminisztérium moszkvai részlegének munkatársai pedig az anyagi források lefoglalása mellett demonstratív kutatást végeztek a cégnél, és erőszakkal elvittek bizonyos dokumentumokat.

Ugyanebben az időszakban több oroszországi Roshen érdekeltségnél kezdődtek vizsgálatok: a szövetségi adóhivatal, a vámhivatal, az állami munkaügyi felügyelet és a környezetvédelmi felügyelőség is kiszállt a vállalathoz. Emellett a lipetski trösztellenes hivatal pert indított a vállalat ellen.

„A helyzet ismeretében és a magyarázatot nélkülözve a Roshen arra a következtetésre jutott, hogy a gazdasági és a törvényi szabályokat figyelmen kívül hagyva a vállalat erőszakos átvételére tettek kísérlet” – olvasható a csoport honlapján.

Ukrajna Porosenko Bonbonetti Roshen
Kapcsolódó cikkek