Cégvilág

Óriásit fehéredett a magyar gazdaság

A korábbi évek trendjéhez képest kiugróan nagyobb áfát vallottak be a kereskedők az első negyedévben, amely egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének - közölte az NGM.

2014 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 29 százalékos, 17 milliárd forintos fizetendő áfa növekedésről adtak számot bevallásaikban a kiskereskedelmi szektor kiemelt, az áfa csalásokkal leginkább érintett szakágazatai. A teljes kereskedelmi szektor 55 milliárd forinttal (15 százalékkal) teljesített jobban a 2013. év azonos időszakának adataihoz képest - közölte a gazdasági tárca.

A jelentősen megnőtt, fizetendő áfakötelezettségben szerepet játszik, hogy a pénztárgépek bekötése az első negyedévben folyamatosan emelkedett. Az online pénztárgépek száma 2014 május közepén elérte a 100 ezret. A kereskedelmi szektor egészében tapasztalt jelentős növekedés arra utal, hogy a kiskereskedelmi értékesítések fehéredése közvetetten a termelési-értékesítési lánc egészére  is továbbgyűrűzik. Minden láncszem (a beszerzések is) értékesítése legálissá válik. A kiskereskedelmi szektor fehéredése hozzájárul a számlaadás elmulasztására épülő csalástípusok visszaszorulásához.

Az online pénztárgépeknek köszönhetően a pontos képet kap a kereskedők tevékenységéről, ezáltal könnyen felfedezhetővé válnak a visszaélési sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások.

Tekintettel a számos kedvezményre, a rendelet újabb módosítása nem várható az NGM szerint. Azok a vállalkozók, akik a forgalmazói visszajelzések alapján tudatosan és szándékosan késleltetik az online átállást, szankciókra számíthatnak, amely akár az üzlethelyiség bezárása is lehet.

szuperkassza NGM fehéredés
Kapcsolódó cikkek