BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áprilisban is zsugorodott a dohánypiac

Áprilisban mindössze 690 millió szál cigaretta fogyott Magyarországon – derül ki a NAV jövedéki statisztikáiból.

Tavaly áprilishoz képest ez közel 300 millió szál a visszaesést jelent, de 2012 áprilisában például 1,1 milliárd szál szerepelt az adóhatóság statisztikáiban. Idén áprilisig pedig összesen 2,2 milliárd szál fogyott, ez egymilliárd szállal kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Olyan kevés cigaretta pedig még soha nem fogyott hazánkban, mint 2013-ban: 9,3 milliárd szál.

Ez 2012-ben 12,5 milliárd szál volt, 2011-ben pedig 13 milliárd szál. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor minden bizonnyal megdől a 2013-as negatív rekord, bár a nyári hónapok alatt többet dohányoznak az emberek, mint télen.

„A sok hisztéria ellenére a dohánytermék kiskereskedelem kizárólagos állami hatáskörbe vonásával a kormány elérte a fő célkitűzéseket: sikerült jelentősen csökkenteni a fiatalkorúak dohányzását, elindult a feketekereskedelem felszámolása, pontos adatszolgáltatás valósult meg, s mindeközben folyamatos a dohánytermékek szakszerű értékesítése és az ellátás” – fogalmazott korábban Gyulay Zsolt, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének Facebook-oldalán azonban arról írnak a trafikosok, hogy a jelenleg engedélyezett termékkör forgalmazása nem eredményezi a korábbi várakozásokat. „Jogszabály lehetővé teszi a trafikok számára a szerencsejátékok közvetítését a vásárlók felé. Azonban jelenleg nincs olyan rendszer, amelybe becsatlakozhatnánk. A Szerencsejáték Zrt. kiépített, működő, az egész országot lefedő, saját értékesítési hálózattal rendelkezik, így a trafikosok nagyon kis számban tudtak bekapcsolódni ebbe a körbe” – fogalmazott az egyik trafikos. Hozzáteszi: várhatóan idén júliusban az egy év lejártával tömegesen adják vissza majd koncessziójukat a veszteséges vállalkozók a gyökeres változás elmaradása esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.