Cégvilág

Nyaralnak a légkondisok

A nyár hátra lévő forró napjain már aligha dől meg a hazai áram-felhasználási rekord, ugyanis csúcson van a nyaralási idény is: akik elutaztak, kikapcsolva hagyták a légkondit, akiknek pedig nem telik a vakációra, azok kisebb valószínűséggel élnek klímás lakásban. Éves összevetésben megállt a hazai áramfelhasználás hat éven át tartott csökkenése

Magyarország bruttó villamos energia felhasználása a mostani, kánikulai napokban mintegy 0,1 százalékkal magasabb az elmúlt év hasonló időszakának átlagához képest a Mavirtól kért tájékoztatás szerint. Mint a rendszerirányítótól megtudtuk, a legnagyobb nyári fogyasztás többnyire július közepe előtt jelentkezik, mert utána a nyári szabadságolások miatt már alacsonyabb a hazai felhasználás. A nyári terhelés/fogyasztás volumene ugyanis összefügg a légkondicionálás elterjedésével mind az otthonokban, irodaházakban, üzemekben.

Válaszában a Mavir nem von le következtetéseket a légkondik használatáról, de mivel feltehető, hogy nagy az átfedés azok között, akik nem engedhetik meg maguknak a nyári elutazást, illetve azok között, akik légkondicionálót sem vehetnek, durva közelítéssel kimondható, hogy azért nem lesz az idén már nyári áramrekord-döntés, mert a lakosság tehetősebb rétege kikapcsolta a légkondit és üdülni ment.

Másra viszont felhívta a figyelmet a társaság. Eszerint a villamosenergia-felhasználás trendje szorosan összefügg a hazai gazdasági ágazatok termelését érintő változásokkal. Így a 2008-ban kezdődött gazdasági válság is tükröződik a hazai áramigény alakulásában. 2013-ig folyamatos volt a fogyasztás kis mértékű csökkenése.

Az idén változhat a trend. Az év előzetes adatai alapján már stagnálás figyelhető meg a 2013-as bázisidőszakhoz képest az éves bruttó villamosenergia-felhasználásban. Igaz, a villamosenergia-fogyasztás rövid távú alakulása az időjáráson kívül érzékenyen reagál a munkarend-változásokra, munkanap áthelyezésekre is.

Ami a legfrissebb adatokat illeti: a 2014. július 17-én (csütörtökön) a villamos energia rendszer csúcsterhelése (a hitelesített mérések negyedórás átlagérték alapján) 5916 megawatt volt. Az idei év eddigi legnagyobb nyári csúcsterhelés július 7-re esett, és 5996 megawattot tett ki. A tavaly nyári rekord június 20-án volt, 6193 megawattal, míg az utóbbi évtized eddigi legmagasabb nyári csúcsterhelése 2007. július 20-án, ennek az értéke 6320 megawatt volt.

A téli és a nyári áramfelhasználás között a legkisebb eltérés a 2013-ban mutatkozott. A téli csúcs 6307 megawatt volt, a nyári 6193 megawatt, tehát a különbség mindössze 114 megawattot tett ki. Az előrejelzések alapján Magyarországon várhatóan még jó ideig a téli csúcs lesz a jellemző.

A tapasztalatok szerint amint eléri a napi átlaghőmérséklet a 24 fokot, minden további egy fok emelkedés 90-100 megawattos napi csúcsteljesítmény növekedést jelent. Az egy nap alatt elhasznált áram mennyisége 1500-2000 megawattórával (1,2-1-6 százalékkal) nő fokonként, ennyi 500-600 háztartás egy évnyi fogyasztása.

Szállítási pillanatkép

Péntek délután, a legnagyobb hőség idején a Mavir folyamatosan frissülő táblázatának egy délutáni időpontja szerint a rendszerterhelés 5675 megawatt volt, ezen belül hazai termelésből 3754 megawatt származott, az export-import szaldó pedig 1950 megawattot tett ki.

Magyarországról Horvátország és Szerbia felé áramlott a villamos energia. A behozatal kisebb mértékben Ausztria és Románia felől érkezett. Jelentős volt az ukrajnai behozatalunk és hatalmas a szlovákiai A fizikai áramlások nem azonosak a kereskedelmi mennyiségekkel.

Magyarországról Horvátország és Szerbia felé áramlott a villamos energia. A behozatal kisebb mértékben Ausztria és Románia felől érkezett. Jelentős volt az ukrajnai behozatalunk és hatalmas a szlovákiai import. A fizikai áramlások nem azonosak a kereskedelmi mennyiségekkel. -->

áram Mavir kánikula áramigény
Kapcsolódó cikkek