Cégvilág

Hárommilliárdos befektetésekről döntött a Széchenyi Tőkealap

Az elmúlt hetekben számos vállalkozás átvilágítását zárta le a magyar kis és középvállalkozásokba befektető Széchenyi Tőkealap és 19 társaság kapcsán döntött arról, hogy összesen közel 3 milliárd forint tőkeforrást biztosít a cégek üzleti tervekben lefektetett céljainak eléréséhez. Három vállalkozással, mintegy 400 millió forint értékben már a szerződéskötés is megtörtént.

Nagy lendülettel folyik az uniós kockázati tőkeforrások kihelyezésének előkészítése a Széchenyi Tőkealapnál. „Az elmúlt hónapokban folyamatosan zajlott a befektetési forrásért az Alaphoz forduló cégek átvilágítása, üzleti terveik kiértékelése, így összesen 3 milliárd forint értékű tőkekihelyezésről született döntés az elmúlt két hétben” – mondta el Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

A társaságok többsége privát társbefektetőkkel is együttműködve kíván tőkét bevonni az SZTA-tól, cégenként jellemzően 100-200 millió forint közötti összegben. A legnépszerűbb termék esetében a 70 százaléknyi uniós forrást 30 százalékos társbefektetői tőke - 20 százalékot adhat a célvállalat belső tőkésítése, a független befektető aránya pedig 10 százalék lehet - egészítheti ki. A most jóváhagyott befektetések között szerepel de minimis feltételeknek megfelelő, 60 millió forint alatti tőkeemelés is, de sor kerülhet az első, privát alappal keretszerződés alapján megvalósuló k öz& ouml;s befektetésre, közel 200 millió forintos értékben.

Emellett az Alap vezető testülete által jóváhagyott lehetőségek között szerepel egy olyan is, amely egy sikeres hazai egészségügyi társaság újonnan induló leányvállalatának elindítására irányul. Az SZTA befektetési portfóliója már eddig is széles iparági skálát fedett le, most újabb egészségügyi, faipari, ruhaipari, autóipari beszállítói és egyéb szolgáltatási területekkel egészülhetnek ki. A tervezett befektetések több száz munkahely létrejöttéhez is hozzájárulhatnak.

Az Európában elsőként Magyarországon elindított tömeges kisvállalati tőkekihelyezési program során az elmúlt három évben 5 milliárd forint került kihelyezésre, 2014. év végére pedig a most a jóváhagyott döntésekkel együtt az SZTA a közel 9 milliárd forintos kihelyezési állomány elérését tervezi. Az Alap mindeddig 45 cégbe fektetett be, ez a szám közel 80-ra emelkedhet az év végéig. Az SZTA elnöke szerint az alap forrásai nélkül e társaságok nem találtak volna befektetőkre a hazai kockázati tőke piacon, s nem tudták volna tartani növekedési pályájukat.

„Forráskihelyezésünk az elmúlt egy évben jelentősen felgyorsult, az Alap által kidolgozott és az által engedélyezett befektetési konstrukciók 2013. júliusi elindításával, immár 30-220 millió forint között emelhetünk tőkét egy-egy társaságban. Az így elérhető tőkeforrás hiánypótló lehetőséget jelent a 100-220 millió forintnyi fejlesztési tőkét kereső magyar vállalkozások számára. A társaságoktól az ország egész területéről folyamatosan érkeznek hozzánk a tőkebevonási igények”- összegezte a helyzetet Csuhaj V. Imre.

Az Alap régiónként 2-2 milliárdos forráskeretének jelentős részét már lekötötte, a hét régióból háromban - Észak-Magyarország, Dél- és, Nyugat-Dunántúl - áll még jelentősebb összeg rendelkezésére, hogy a jó üzleti terv alapján csendestársként további cégekbe invesztáljon. A befektetések általában ötéves időtávra köttetnek, 10-12 százalékos hozamelvárás mellett, amelyet az Alap tulajdonrészének értékesítésekor realizál. Az elnök-vezérigazgató kiemelte, mivel az eredmények visszaigazolják a vállalkozók igényét a lehetőség iránt, a következő EU finanszírozási ciklusban is fontos szerepe lehet ezen pénzügyi eszköznek, akár más pénzügyi eszközökkel és pályázati forrásokkal is kombinálva.

Széchenyi Tőkealap
Kapcsolódó cikkek