Cégvilág

Túlkínálat a hostelpiacon

Lassan minden budapesti romkocsma felett van egy hostel, a szobaárakat azonban nehéz jól meghatározni, mert a szállodák is nyomott áron dolgoznak.

A magyar főváros olcsó városnak számít, a Malév csődjét követő fapados-invázió miatt pedig újra egyre népszerűbbek a fiatal felnőttek körében a különféle ifjúsági szállások. „Mostanában gomba módra szaporodnak a hostelek, lassan minden romkocsma fölött van egy” – mondta lapunknak Erdőháti Ágnes, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) elnöke. Hozzátette: már nem csak kis lakás hostelek nyílnak, hanem valóban megjelentek a nagy befektetők is a piacon.

Tapasztalatai szerint Budapesten a negatív árspirál miatt sokaknak idén először kellett levinni a szobaáraikat egész évben akár 2-3 euróval is. Azért kellett ezt tenniük, mert hiába jó egy hostel, a tavalyi kihasználtságnál többeknél csak a 2010-es volt gyengébb. Erdőháti Ágnes szerint sok vállalkozó ódzkodott beszállni az árversenybe, ami a nagy kínálat miatt kezdett kialakulni. A nagy hostelek elvitték a vendégeket, így a kicsiknek is muszáj volt belátniuk, hogy a talpon maradásuk érdekében le kell vinniük az árakat. „A közelben találhatóak Budapest legjobb kávézói, éttermei, legnívósabb bárjai. Minden rendelkezésére áll, hogy itt tartózkodását feledhetetlenné tegye. Nagyszerű, több nyelvet beszélő fiatal személyzet várja a világ minden tájáról érkező vendégeket. A főváros top 10 szórakozóhelyei közül az egyik, az épületben található, így a jó hangulat itt tartózkodása alatt garantált” – így jellemzi magát például a Full Moon hostel, ahol már 12 euróért is meg lehet szállni.

A fiatalok az ár alapján döntenek, és hogy hol van nagyobb buli, az idősebbek pedig már keresik a minőséget, amiért hajlandók egy kicsit többet is fizetni. Bár a kihasználtságot az árcsökkentéssel szépen fel lehetett javítani, egy hostel nyereségességén azonban ez nem feltétlenül javít sokat. Nehéz egyensúlyozni, mert közben a szállodák is nagyon nyomott áron dolgoznak. „Összességében Budapest trendi és népszerű, egyre több fiatal jön. A fesztiválokat és romkocsmákat imádják, és ismerik. Sok a jó szálláshely és nyílnak egyre igényesebbek is. A lényeg, hogy a turista jól jár, már csak a gyenge forint miatt is” – fogalmazott Erdőháti Ágnes.

Amúgy az ifjúsági szállás meglehetősen széles kategóriát ölel fel. Idetartoznak a youth hostelek, kulcsosházak, erdei iskolák, de az alacsonyabb kategóriás panziók is. A külföldiek aránya Budapesten 80, a Balatonnál 30-35 százalék körül lehet, a keleti országrészben elenyésző a számuk. Az olcsóbb, 10-12 ágyas szobákra is ugyanolyan nagy a kereslet, mint a 4 fős apartmanokra. Az internet rohamos terjedése pedig nagyon segíti, hogy a világhálóról tájékozódni lehessen, hol, milyen szállásokat lehet igénybe venni. Így nem kell akár hónapokig tervezgetni a nyaralást, és jó előre szállást foglalni.

A világ legjobbjai között

Három magyar hostel is felkerült a hostelworld.com 2014-es toplistájára, az egyik ráadásul a dobogó legtetejére – írta a turizmusonline.hu. A Wombats City Hostel Budapest lett az első extra nagy kategóriában. Minimum 251 ággyal kell rendelkeznie annak a hostelnek, amelyik helyezést érhet el ebben a mezőnyben. Ez a Király utcában megtalálható hostel egy osztrák lánc tagja. A kicsi hostel kategóriában két budapesti versenyző került a top 10-es listára. A második helyet a Budapest szívében elhelyezkedő BudapestBubble hostel nyerte el. A nyolcadik helyre pedig a Lavender Circus Hostel került a Múzeum körútról.


turizmus hostel
Kapcsolódó cikkek