Cégvilág

Brutális zeneüzlet: Paks harmadát ajándékozta az Apple és a U2

A világtörténelem legnagyobb mértékű lemezkiadását valósította meg az Apple egy nagyvonalú gesztussal, a társaság 500 millió iTunes felhasználó számára tette elérhetővé a U2 új albumát, ráadásul ingyen.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy mennyit kapott az almáslogójú cég tegnapi bejelentésén is fellépő együttes ezért a gesztusért, de a Wall Street Journal szerint akár százmilliós összegről is szó lehetett.

Persze ez a summa is eltörpül amellett, amennyi az akció piaci értéke. A most bejelentett Songs of Innocence című album, amelyen 11 szám található, egy 2009 óta tartó szünetnek vetett véget a U2 életében. Figyelembe véve, hogy az iTunes-on átlagosan 99 dollárcent egy zeneszám, a felhasználók ha mindet meg akarnák vásárolni 10,9 dollárt fizetnének. Ez felszorozva a félmilliárd iTunes felhasználóval 5,45 milliárd dollár, vagyis a jelenlegi árfolyamon számolva 1332,9 milliárd forint. Ez több mint az egyharmada a paksi atomerőmű bővítésére szánt összegnek.

Bár a U2-rajongók körében az iTunes-akció hallatán valószínűleg már háttérbe szorultak az Apple által tegnap bemutatott új eszközök, azért a show főszereplői végső soron azok voltak. A társaság két új iPhone-nal, illetve egy teljesen új okosórával, az Apple Watch-csal állt elő. Emellett több szolgáltatást is bemutattak, amelyek közül talán a legnagyobb hatása az Apple Paynek lehet, ami pénztárcává varázsolja az iPhone-okat.

A piacot egyébként nem kápráztatták el az újdonságok, a tegnapi napot minimális eséssel zárta az Apple-részvény. 

U2 Apple
Kapcsolódó cikkek