Cégvilág

Virágzik a take away – a neten sem az egészséges ételeket keressük

Az online ételrendelés forgalma gyorsabban növekszik és fejlődik, mint a klasszikus vendéglátásé. A statisztikák azt is megmutatják, hogy ha a neten is többnyire a nehéz, egészségtelen ételeket rendeljük. A házhoz szállító portálokat, éttermeket most először meg is versenyeztetik, a kedvencekre novemberben lehet szavazni.

Míg 2009-ben az e-kereskedelmi forgalom hazánkban kevesebb, mint 100 milliárd forint volt, és ennek 13 százalékát tette ki az internetes élelmiszervásárlás, a tavalyi, több mint 200 milliárdos online forgalomból már 14 százalékot hasított ki az ágazat az NRC piackutató adatai szerint.

Ezzel szemben a vendéglátóhelyek forgalma – a kereskedelmi szálláshelyek forgalmával együtt – a KSH szerint a 2009-es több mint 585 milliárd forintról 2013-ra alig több mint 655 milliárdra emelkedett. Az NRC egyik felmérésből az is kiderül, hogy bár a megkérdezettek több mint fele még soha nem rendelt ételt az interneten keresztül, 36 százalékuk már próbálta, 12 százalékuk pedig rendszeresen gyakorolja is ezt.

Magyarországon is virágzik a take away kultúra – vonta le a következtetést a Falatozz.hu, amely ez alapján úgy döntött: versenyt hirdet a hozzá hasonló házhoz szállító portálok, illetve éttermek között. A kedvencekre a kiazevetterme weboldalon lehet szavazni, november 1-től 31-ig.
A megmérettetés meghirdetése apropóján a Falatozz.hu egy felmérést is végzett, hogy megmutassa, saját tapasztalatai alapján mit is eszik „online” a magyar. Nos, a házhoz szállítás királya a pizza: a megrendelők kétharmada rendelt már legalább egyszer pizzát.

De nem akármilyet: kétszer annyian kérik vastag tésztával a pizzájukat, mint vékonnyal. A magyaros pizza viszont csak a második helyen végzett, az abszolút kedvenc az ananászos-sonkás Hawaii. A második legnépszerűbb étel a házhoz rendeltek közül a gyros és a desszert, csak ez után következnek a frissen sültek és a hamburger. A desszertek között torony magasan a palacsinta vezet, a második a gesztenyepüré, a harmadik fej-fej mellett a baklava és a somlói galuska, de a mákos guba, a tiramisu és a gofri is kedvelt édesség.

házhoz szállítás falatozz.hu rendelés étel
Kapcsolódó cikkek