Cégvilág

Firtason követel pénzt a Gazprombank

Az orosz Gazprombank közel egymilliárd dollárt követel vissza Dmitro Firtas cégétől. Jó eséllyel hiába.

Az orosz Gazprombank bejelentette, hogy Dmitro Firtas ukrán üzletember egyik vállalkozása nem teljesítette hiteltörlesztési kötelezettségeit, ezért a bank azonnal visszakéri a még fennálló tartozást, azaz 842,5 millió dollárt.

A közvetlen adós a négy műtrágyagyárat üzemeltető Ostchem csoport az Interfax híre szerint. Az Ostchem 2013 novemberében vett fel 1,34 milliárd dollár hitelt a Gazprombanktól, hogy a pénzből 5,679 milliárd köbméter gázt vásároljon, vagyis ezer köbméterenként 268,5 dollárt fizessen. A gázt ukrajnai földalatti tárolókba helyezte.

A hír kapcsán érdemes két dologra felhívni a figyelmet. Egyrészt a hivatalos uniós statisztikák szerint az ukrán tárolókban jelenleg 12,43 milliárd köbméter gáz van, de a fentiek szerint e mennyisége egésze nincs az állami Naftogaz tulajdonában, hiszen  beleszámít az a tétel is, amit az Ostchem csoport még nem használt fel a saját gázából. Márpedig, ha a Naftogaznak a kevesebb gáza a feltételezettnél, és valóban csak olyan kis mennyiségű orosz gázt kíván majd vásárolni, amennyiről jelenleg egyeztet, az – egyes piaci aggályok szerint – akár tranzitkockázatot is jelenthet.

Másrészt úgy tűnik, fájhat még a Gazprombank feje egy ideig. Az ukrán kormány ugyanis szeptember 29-én megtiltotta a magáncégeknek, gázt vegyenek ki a földalatti tárolókból. Ez azt jelenti, hogy az Ostchem sem fér hozzá a saját gázához, így azt tovább sem adhatja, és nem jut hozzá ahhoz az árbevételhez sem, amelyből a bankot kifizethetné.

Ostchem Firtas Gazprombank
Kapcsolódó cikkek