Cégvilág

Bérkartell: Néhány százmillióval megúszhatják a nagyok

Elkerülte egy közepes magyar városnyi jelenlegi és volt alkalmazottal a pert a Google, az Apple, az Intel és az Adobe alkotta négyes, igaz, ez több százmillió dollárjába került a cégeknek.

A négy társaság peren kívüli megállapodást kötött az összesen 64 000 munkavállalót képviselő jogászokkal, elkerülve így a további jogi procedúrát; az egyezséget még az ügyben eljáró bírónak is jóvá kell hagynia.

A vádak szerint az érintett vállalkozások összefogtak annak érdekében, hogy alacsonyan tartsák a béreket, így például megállapodtak abban, hogy nem próbálnak egymástól elcsábítani mérnököket. A megegyezés részletei nem ismertek, de a négy technológiai cégnek valószínűleg jelentős kiadással kell majd számolnia. Egy korábbi, 324,5 millió dolláros egyezséget már visszautasítottak az érintettek - egy régebbi, hasonló ügy alapján a bíró szerint mintegy 380 millió dollárt kellene fizetniük az érintett társaságoknak. A megegyezés nélkül április 10-én lett volna az első tárgyalás az ügyben, és ha bebizonyosodott volna, hogy a négy cég összefogott a bérek korlátozása érdekében, akár 9 milliárd dollár is lehetett volna a bírság.

Az ügy évtizedes múltra tekint vissza, és többek között Steve Jobs és Eric Schmidt, illetve Sergey Brin (a Google korábbi vezérigazgatója és társalapítója) közötti e-mailek is szerepeltek a bizonyítékok között. A cégek azzal érvelnek, hogy a megállapodás idején, vagyis 2005 és 2009 között az egyezség ellenére is nőttek a bérek, és 2010-ben az amerikai hatóságok előtt vállalták, hogy véget vetnek a megállapodásnak.

Bár a technológiai szektorban elérhető fizetésekről általában azt gondolják, hogy a legmagasabbak közé tartoznak, a Forbes egy tavaly nyári összeállításában a tíz legjobban fizető amerikai állás között nem szerepelt az ágazatba tartozó szakma. A listát az egészségügy uralja, a sebészek átlagos éves keresete például valamivel 233 ezer dollár fölött van, míg a pszichiáterek 179 ezer dolláros fizetésre számíthatnak. A munkatársaikat legjobban megbecsülő technológiai cégek közé tartozik a Google: egy év elején készült összesítés szerint a keresőóriást működtető vállalatnál valamivel 146 ezer dollár fölött van az átlagos éves bér, míg a Facebooknál ez 131,6 ezer dollár. A mostani megállapodásban is érintett Adobe alkalmazottai pedig átlagosan 123 ezer dollárt visznek haza egy évben.

Adobe Apple Intel bérkartell Google
Kapcsolódó cikkek