Cégvilág

Lengyel-ukrán gázvezeték épülhet

Egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építéséről írt alá megállapodást a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó - jelentette be az ukrán miniszterelnök.

Arszenyij Jacenyuk azt mondta, hogy "az új vezeték nem orosz földgázt továbbít Nyugat-Európa felől, hanem a litván Klaipedában, valamint Lengyelországban már meglévő cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokhoz csatlakozik. Ukrajna ezen kívül bejutást kap a német gázpiacra, amely a világon az egyik leghatékonyabb."

Az ukrán kormányfő szerint a létrehozandó gázvezeték révén Ukrajna évi csaknem 10 milliárd köbméter plusz földgázhoz juthat.

A napokban a Gaz-System azt közölte, hogy az év elején leállt Ukrajna nyugat-európai gázimportja Lengyelországon keresztül.

A lengyel cég ezt azzal magyarázta, hogy "az az ukrán vállalat, amellyel eddig kapcsolatban álltak, nem kötött le kapacitást. A kétoldalú szerződés erre egyébként lehetőséget is ad. Már korábban is volt példa arra, hogy ideiglenesen szünetelt a gáztovábbítás Ukrajnába".

Több hónap szünet után Magyarország január 10-én újította fel a gáztovábbítást Ukrajnába, a mennyiség naponta nem haladja meg a 2,6 millió köbmétert.

Nyugat-Európából Ukrajnába a legtöbb földgáz Szlovákián keresztül jut el. Január első 15 napjában ez a mennyiség 446,4 millió köbméter volt.

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. A Gazprom tavaly júniusban teljesen leállította a gázexportot Ukrajnának. A további szállítások feltételéül azt szabta, hogy a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet. December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás Ukrajnának, miután Kijev 378 millió dollárt utalt át az orosz cégnek, amely ezért cserébe 1 milliárd köbméter földgázt exportál.

Ukrajna elsőként Lengyelországon keresztül kapott fölgázt az Európai Unióból, de a vezeték szűk kapacitása miatt a mennyiség évente nem több 1,5 milliárd köbméternél.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek