Cégvilág

Már az idén a közös európai „kalapban” játszhatnak a fogadók

Tavaly ősszel még közel 300 fogadóhelyen lehetett lóversenyre fogadni, de mára harmadával csökkent a hálózat. Még legalább négy év kell az önfinanszírozó hazai lóversenyhez

Tavaly 38 százalékos forgalomnövekedést ért el a Kincsem Park, de a hazai lóverseny még így is jelentős veszteséget termelt az államnak. A forgalom növekedése főleg annak köszönhető, hogy szeptember 8-tól már minden nap lehet külföldi futamokra fogadni. „Nem titok, hogy továbbra sem nyereséges a lóverseny, melyet elsősorban a versenydíjak, üzemeltetési költségek és a járulékos kiadások okoznak, relatíve kevés bevétel mellett” – mondta lapunknak Smulovics Zoltán versenyzési igazgató.

Ezen változtathat a jövőben az úgynevezett közös nyereményalap. A francia fogadásszervezővel, a PMU-vel ugyanis előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, így talán már az idén a közös európai „kalapban” játszhatnak a hazai fogadók. Ez ugrásszerűen növelheti a játékkedvet, hiszen az egyik játéktípussal például naponta 310 millió eurót lehet nyerni. Szintén komoly bevételt hozhat, hogy a tervek szerint 2016-tól a legnagyobb magyar versenyeket a franciák felveszik a kínálatukba, így ezekre a futamokra Európa számos országából lehet majd fogadásokat kötni. Évek óta fontos célkitűzés az internetes fogadás bevezetése is.

„A tervek szerint, 3-4 éven belül érhetünk el oda, hogy megközelítsük azt a szintet, amikor már el lehet mondani, hogy karnyújtásnyira van az önfinanszírozás, ezt követően lehet majd nyereségben gondolkodni” – fogalmazott Smulovics Zoltán. Kérdés, hogy meddig tart az állam türelme. A lóversenyeket rendező, állami tulajdonban lévő Kincsem Nemzeti Kft. 2013-ban 605 millió forintos forgalmat ért el, ellenben így is 963 millió forintos veszteséggel zárt.

A ráfordítások legjelentősebb tétele, közel 65 százaléka a futtatók és tulajdonosok részére fizetett versenydíjak és tenyésztési prémiumok összege. Csak ez mintegy félmilliárd forint kiadást jelent.
Egyelőre nem hozta meg a remélt áttörést a fogadási hálózat bővítése. Tavaly ősszel már közel 300 fogadóhely működött az országban, már minden megyeszékhelyen lehetett fogadni a futamokra.

Mára ez már nem igaz. Mintegy száz helyszínen nem keltette fel a lóverseny az emberek érdeklődését (pedig falusi kocsmákba is telepítettek terminálokat), így jelenleg 200 fogadóhely szerepel a listán, több megyeszékhely (Eger, Győr, Szekszárd) pedig lekerült az ország lovi-térképéről.

A bukmékerirodák negyede a fővárosban található. A versenynapok száma csökkenést mutat, hiszen idén az ügetőn 50, a galoppon 32 versenynap szerepel a naptárban. Korábban ez a százat is megközelítette, igaz, idén újdonságként 9 alkalommal, péntek este is tartanak vegyes versenynapot. Ez az időpont főleg a fiatalok körében vélhetően népszerűbb lesz, mint a szerda, amikor viszonylag gyér volt az érdeklődés.

Az új koncepció szerint egyfajta szabadtéri szórakozóhely lenne a Kincsem Park, ahol a versenyeket követően és közben élő zenével, koncertekkel színesítenék a programot. Mindehhez a televíziós segítséget is megkapják, hiszen a 2015-ös lóversenyszezont közvetíti az egyik sportcsatorna, de az MTV különböző csatornáin is hamarosan lehetnek lovas sporthírek, magazin vagy éppen beszélgetős műsor. Már az egész napos közvetítés is megoldható, hiszen a lovi-pályán már komplett HD stúdió található.

Las Vegas nem a régi

A nevadai Szerencsejáték Felügyelet közleménye szerint a kaszinók valamivel több, mint 11 milliárd dollár bevételt könyvelhettek el 2014-ben, ami 1,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, mikor a bevétel 2,6 százalékos növekedést mutatott. A Fortunaweb.hu szerint Las Vegas kaszinó főutcájának, a Strip-nek a bevétele 2,1 százalékkal, 6,37 milliárd dollárra csökkent a tavaly. A hanyatlás okai egy szóban összegezhetőek: baccarat. A játék bevétele állami szinten 5,9 százalékkal csökkent a 2013-as szinthez képest, 2014-ben 1,5 milliárd dollár jött össze ebből a játékból.


lóverseny
Kapcsolódó cikkek