Cégvilág

Újabb felvásárlással növekszik a Valeant

A kanadai Valeant Pharmaceuticals International 10,1 milliárd dollárért megveszi az egyesült államokbeli Salix Pharmaceuticalst – jelentette be közleményében a két gyógyszergyártó –, a tisztán készpénzes ügyletet már mindkét társaság igazgatósága jóváhagyta. A részvényenként 158 dolláros árat jelentő megállapodás – beszámítva a cég adósság- és készpénzállományát – összességében 14,5 milliárd dollárra értékeli a gasztroenterológiai gyógyszereiről ismert Salixet.

Az összeolvadás évi több 500 milliós költségcsökkentést eredményez majd az ügylet 2015. második negyedévére várható lezárása után hat hónapon belül – emelte ki a közlemény. Arról egyelőre nincs hír, hogy terveznek-e a leépítéseket.

Ez az ügylet az eddigi legnagyobb felvásárlási siker a Valeant számára, amely kisebb, már befutott gyógyszereket gyártó cégek felvásárlására alapozta növekedési stratégiáját a költséges kutatás-fejlesztés helyett. A jelenleg több mint 58 milliárd dollár piaci értékű társaság egyik nagy szerzeménye a szemészeti eszközöket előállító Bausch & Lomb volt, ezt 2013-ban vásárolta fel 8,7 milliárd dollárért.

Tavaly azonban a társaság kudarcot vallott, amikor meg akarta szerezni az Allergant – ez a cég állítja elő a Botox ránctalanítószert –, pedig abba az ügyletbe a The New York Times értesülése szerint a milliárdos hedge fund menedzser, William A. Ackman is beszállt volna. A Salixre egyébként az Allergan is hajtott tavaly nyáron, csakúgy, mint a szintén felvásárlásokon nagyra nőtt Actavis, majd a brit Shire; a kérőkről szóló hírek nyomán az utóbbi három hónapban több mint 50 százalékkal erősödött a célpont árfolyama.

Az ágazatban zajló konszolidációt mutatja, hogy tavaly novemberben az Allergan elfogadta az Actavis 66 milliárd dolláros vételi ajánlatát, a Shire pedig ez év elején vette meg 5,2 milliárd dollárért a ritka betegségek gyógyszereit gyártó amerikai NPS-t. A vonzó célpontokért továbbra is nagy a verseny, nem véletlen, hogy a Valeant most néhány hét alatt lebonyolította az egész akciót.

Valeant
Kapcsolódó cikkek