Cégvilág

Hatezer munkahelyet szüntet meg a Sharp

Jelentős leépítésre készül a Sharp, a társaság összesen hatezer munkahelyet szüntet meg.

A cég az elbocsátásokkal kapcsolatban 1,7 milliárd dolláros többletköltséggel számol. A társaság Japánban főleg korai nyugdíjazásokkal oldja meg a létszámcsökkentést, a megszűnő állások fele található az ázsiai szigetországban – derül ki a Reuters tudósításából. A Sharpnak a múlt év végén mintegy 50 ezer alkalmazottja volt világszerte.

A televíziókat és kijelzőket gyártó vállalat négy éven belül már a harmadik veszteséges üzleti évét zárhatja március végén. Ez főként annak tudható be, hogy Kínában a vártnál kisebb volt a kereslet a Sharp által készített okostelefon kijelzőkre, de egy régi rivális, a Japan Display váratlan visszatérése is hozzájárul az eséshez. A japán társaság előzetesen 250 millió dollár körüli nyereséggel számolt jelenlegi üzleti évében, a már említett hatások miatt azonban várhatóan 250 millió dolláros veszteséggel zár majd a cég.

A Sharp jó ideje komoly gondokkal küzd, már 2012-ben jelentős hitelt kellett felvenniük ahhoz, hogy talpon maradjanak. Az akkori hárommilliárd dollárnyi kölcsönért cserében vállalták a hitelezők felé, hogy erre az évre már nyereséges lesz a társaság. Ezt a célt nem sikerült elérni, ráadásul már kivonultak az európai tévépiacról, és a napelem üzletágukat is felszámolták Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. A japán sajtóban olyan hírek is megjelentek, hogy a Sharp az észak-amerikai tévépiacról is kivonulhat.
A társaság menedzsmentje a Reuters forrásai szerint jelenleg is egyeztet a kölcsönt nyújtó bankokkal, azonban kérdéses, hogy a hitelezők meddig lesznek türelmesek a céggel szemben. A Sharp hivatalosan annyit közölt, hogy több lehetőséget is megvizsgálnak a tevékenységük átalakítására, de döntés még nem született. A hírek szerint a cég újjászervezésére vonatkozó elképzeléseket májusban mutathatják be.

Sharp leépítés infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek