Cégvilág

Még mindig tud tovább zsugorodni a cigarettapiac

Idén is tovább folytatódik a dohánypiac átalakulása: a vágott dohány egyre népszerűbb, áprilisban írják ki a hatodik trafikpályázatot.

Idén is tovább folytatódik a dohánypiac átalakulása: a jövedéki statisztikái szerint mindössze 472 millió szál cigaretta fogyott januárban, ami még a tavaly januári 549 millió szálat sem éri el. Már 2014-ben is rekord alacsonyra, 7,3 milliárd szálra csökkent a legális forgalom Magyarországon, így nagyon jó esély van arra, hogy 2015-ben új negatív rekord szülessen. Korábbi években pedig bőven 10 milliárd szál felett volt az éves fogyasztás. Az adóhatóság és a dohánygyárak is arra hívták fel lapunk figyelmét: ha az éves cigarettamennyiségeket kiegészítjük a vágott dohányból készíthetővel, akkor kiderül, hogy maga a fogyasztói piac nem, vagy alig csökkent.

Idén januárban valóban látványosan megugrott az olcsóbb, finomra vágott dohány kereskedelme: 524 ezer kilogramm szerepel a NAV statisztikáiban, míg tavaly januárban ez csak 485 ezer volt, de tendenciában is egyre többen szoktak át az olcsóbb sodrós cigarettára. Közben megnégyszereződött a NAV által tavaly lefoglalt vágott és finomra vágott dohány mennyisége: míg 2013-ban ez 6,7 tonnát tett ki, addig 2014-ben már 27 tonnát foglaltak le. A cigaretta esetében is jelentős a növekedés, hiszen 102 millió szál dohányterméket foglaltak le tavaly, 2013-ban 70 milliót, idén januárban pedig 3,8 millió szálat sikerült kivonni az illegális kereskedelemből 131 millió forint értékben.

Még március 5-én megjelent a hatodik trafikpályázat nyilvános felhívása Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter aláírásával. Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a pontos településlistát, valamint a meghirdetendő koncessziók számát tartalmazó hatodik körös pályázati kiírást előreláthatóan április elején teszik közzé. A kiírás megjelenésétől 30 nap áll majd a vállalkozók rendelkezésére, hogy benyújtsák a pályázatokat, ez a határidő 30 nappal meghosszabbítható, az eredményhirdetésre is ilyen határidők vonatkoznak, így már bőven nyár is lehet mire kiderül a győztesek listája.

Az első pályázati körben 7 ezer koncessziós helyet hirdettek meg, most pedig kevesebb, mint 6 ezer nemzeti dohánybolt működik. Így továbbra is bőven akadnak olyan települések az országban, ahol nemzeti dohánybolt és kijelölt árus sincsen. Az eddigi tapasztalatok szerint a zsákfalvakban az idők végezetéig lehet pályáztatni, akkor sem akad jelentkező az üzletre.

A trafikosok életét is alaposan megbolygatta a vasárnapi zárva tartás. Nincs pontos kimutatás arról, hogy a hét utolsó napján hány dohánybolt nyitott ki, de a fővárosban viszonylag könnyen lehetett cigarettát vásárolni. A legtöbb üzlet ugyanis 200 négyzetméternél kisebb, így ha a tulajdonos úgy döntött, hogy beáll dolgozni, akkor változatlanul kinyithatott. Más kérdés, hogy egy tulajdonosnak akár öt koncessziója is lehet. A különadóval sújtott dohánygyárak szereplői most leginkább a központi dohányellátó szeptemberi felállítására várnak. A kormány azonban egyelőre nem döntötte el, hogy az állam saját céget alapítson, nyilvános pályázatot hirdessen vagy megbízhatónak ítélt társaság ajánlatát fogadja el pályázat lebonyolítása nélkül.

különadó jövedéki bevételek cigaretta értékesítés trafikpályázat dohánypiac dohánygyárak
Kapcsolódó cikkek