Cégvilág

Mégis volt hatástanulmány

Megszólalt a hatástanulmény egy részét készítő cég, eszerint a Nemzetgazdasági Minisztérium valóban megrendelt 2011-ben egy hatástanulmányt a vasárnapi boltbezárásokról.

Az Átlátszó megszólaltatta a Nemzetgazdasági  Minisztériumban napokon át hiába keresett vasárnapi-boltbezárós tanulmányt készítő céget.

Az M.S. Concord Bt. társtulajdonosa, Mátyási Sándor szociológus, egyetemi oktató az Átlátszó munkatársának megerősítette, hogy ők készítették a tanulmány-sorozat egyik részét, amely a lakosság véleményét szondázta 800 fős mintán 2011 áprilisában. A cég munkáját a minisztérium elfogadta, a kereskedelmi vállalkozásokra gyakorolt hatást a kamara, a munkaviszonnyal kapcsolatos következményeket a szakszervezetek mérték föl.

Mátyási arról is tájékoztatta az oknyomozó hírportált, hogy az M.S. Concord titoktartási nyilatkozatot írt alá, így a részletekről csak annyit árult el, hogy adataik „nagyon közel állnak” az Ipsos által a közelmúltban készített felméréshez, ami szerint a lakosság kétharmada nem támogatja a vasárnapi bezárást, ugyanakkor csak 22 százalék vásárol egyáltalán a hét utolsó napján.

Mint azt korábban megírtuk, a hatástanulmány szerint akár tízezer munkavállaló is elveszítheti az állását és a költségvetés kieső bevétele az 50 milliárd forintot is elérheti. Az NGM később közleményben cáfolta, hogy hatástanulmányt készítettek volna, Glattfelder Béla, a tárca államtitkára szerint fejben számoltak.

Mint a Világgazdaság Online megírta, a vasárnapi munkavégzés tilalma miatt a munkáltatóknál munkaerő-felesleg következik, hiszen még a meghosszabbított nyitvatartással sem fog kelleni annyi munkaerő a vasárnapok kiesésével. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje szerint ez elsősorban a nagyobb üzleteket, hipermarketeket fogja érinteni.

Mivel a kereskedelemben viszonylag magas a munkavállalók fluktuációja, ez nem vezet feltétlenül leépítésekhez, hiszen egyszerűen csak nem kell betölteni az üresen maradó álláshelyeket. „Ám ha mégis elküldenek dolgozókat, ott attól szabadulnak meg, akitől egyszerű, a részmunkaidősöktől mint a diákmunkások és a kölcsönzött munkavállalók.  Azok is az intézkedés egyértelmű vesztesei lesznek, akik csak hétvégén vállaltak részmunkaidős munkát: mint a kismamák, akik csak ekkor tudtak dolgozni, hiszen a párjuk otthon volt.


 

hatástanulmány vasárnapi zárvatartás kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek