Cégvilág

Offshore cég is nyithat kártyabarlangot

Még inkább felpezsdült a hazai szerencsejáték-piac, ugyanis a Lurdy Házban péntek délután három kártyaterem is (Sydney, Los Angeles és Las Vegas néven) kitárta kapuit 30 asztallal az egykor a Game World-höz tartozó kaszinó területén.

A Belveder Invest Kft. 15 éves engedélyt kapott a NAV-tól. Információink szerint meglehetősen sokáig, legalább fél évig tartott az engedélyezési folyamat. A fővárosban még a Duna Plázában üzemel a Belveder Entertainment Kft. három kártyaterme 2028-ig. A céget 2012 nyarán jegyezték be és 2013-ban már mintegy 500 millió forintos forgalom mellett 17 millió forintos nyereséggel zárt és a szegedi kártyaterem is a hálózatához tartozik. Tulajdonosa egy seychelles-szigeteki offshore cég.

Egy kártyaterem azonban nem versenyezhet egy kaszinó bevételeivel, ugyanis kizárólag totalizatőri, készpénzes és/vagy versenyrendszerű pókert szervezhet. Készpénzes lebonyolítás esetén a kezdő tét az 500, illetve az 1000 forintot, illetve egy játékos által egyidejűleg beváltható összeg a 100 ezer forintot nem haladhatja meg. Versenyrendszerű lebonyolítás esetén a nevezési díj mértéke pedig az 50 ezer forintot nem haladhatja meg. Így pedig meglehetősen nehéz nemzetközi mezőnyt összehozni.

A nyereményalap – amely készpénzes játék esetén az első tét és a nyereményjogosultság megállapítása között megtett tétek összessége, verseny esetében pedig a nevezési díjak összessége – 80 százalékát nyeremény céljára kell fordítani. A kártyaterem játékadója pedig a tiszta játékbevétel 40 százaléka. A Lurdy Házban megnyílt kártyatermek így önmagukban tán nem is lennének nyereségesek, ezért bowling, biliárd és étterem is tartozik az üzleti modellhez.

Hasonló stratégia Londonban például nyerőnek bizonyult, hiszen állandó teltházzal üzemel a PokerStars első pókerétterme az angol fővárosban, ahol háromfogásos vacsorát kapnak azok, akik egy gyors pókerjátszma során növelni tudják zsetonjaik számát.

A egyelőre nem adott ki engedélyt online pókerjátékra, sőt blokkolni próbálja őket, ennek ellenére számos weboldal elérhető. Az adóhatóság korábban a Máltán bejegyzett PokerStars blokkolását is elrendelte. Ez mintegy 200 ezer online regisztrált magyar játékost érinthetett volna. Tatár Gergely, a Magyar Póker Szövetség elnöke szerint a hobbijátékosokat riaszthatja el a szigorítás, akik sokan vannak, de a forgalomnak mindössze a 20-30 százalékát adják. Tatár Gergely attól tart, ha a hatóság rájön, hogy a blokkolás csak félig-meddig megoldás, akkor a banki ki- és befizetéseket is letiltják.

Jól indult az év két Fidesz-közeli cégnek is, ugyanis a Szerencsejáték Zrt. megkötötte a szokásos szerződéseit a Kutatópont Kft-vel és a Hung-Ister Zrt-vel. A Nézőpont Intézethez köthető Kutatópont 2011 és 2012 után most 50 millió forintos (korábban erre 100 millió forintnál is több jutott) megállapodást kötött az állami vállalattal a 2015-ös piackutatási feladatokra. A Simicska Lajos érdekeltségébe sorolt Hung-Ister Zrt. pedig továbbra is a sorsolási műsorokat gyárthatja 1,8 milliárd forintért, a határozott időre kötött szerződés 2019 március végén jár le. Az állami vállalat még január közepén írt ki pályázatot a SzerencseSzombat showműsor díszletének, játékkörnyezetének a koncepcionális újraalkotására. Az ajánlatokat február 6-ig lehetett benyújtani.

offshore-cégek szerencsejáték kaszinók
Kapcsolódó cikkek