Cégvilág

A hiteleket sem tudja kifizetni a Demján­-érdekeltségű cég

A zálogjogos hitelezői igények kielégítésére is csak részben elegendőek az Arcadom Építőipari Zrt. forrásai – tudtuk meg a jobb napokat látott Demján­-vállalkozás felszámolóbiztosától. Ehhez a céghez köthető a többi között a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, a Korda Filmstúdió és a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjának építése is.

Hétfőn kaptak részletes tájékoztatást az Arcadom Építőipari Zrt. hitelezői a cég vagyoni helyzetéről, peres ügyeiről, illetve az egyezségkötés, valamint a hitelezői választmány alakításának jogi lehetőségeiről. Egyelőre úgy tűnik, a jobb napokat látott, Demján Sándor nevéhez köthető vállalkozás csak részben tudja majd kielégíteni a hitelezői igényeket. Az 1996­ban alapított Arcadom nevéhez fűződik a többi között a WestEnd City Center, a Pólus Center, az Allee, a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, a Korda Filmstúdió és a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjának építése is.
Ha minden jelenleg ismert követelést sikerül is behajtani a felszámolás során, és lezárulnak a peres eljárások, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a hitelezői igények nagy részét akkor sem tudja majd kielégíteni az Arcadom, sőt, teljesen még a zálogjogos követeléseket sem – tudta meg a Világgazdaság Börcsök Sándor felszámolóbiztostól.

A Fővárosi Bíróság január közepén rendelte el az építőipari vállalkozás felszámolását. Az Arcadom akkor közleményben tudatta: éppen egy érdemi és konstruktív egyeztetés közepén tartottak a Raiffeisen Bankkal arról a 3,4 milliárd forintról, ami a cég egyetlen banki tartozása, ezt azonban a felszámolás elrendelése megszakította. Bér­ és járuléktartozásuk nincs, az elmúlt években pedig Demján Sándor más cégein keresztül és saját vagyonából mintegy 8 milliárd forint finanszírozást biztosított az Arcadom és leányvállalatai túléléséhez. A társaság tartozásai így 960 millió forintra csökkentek a külső szállítók és az alvállalkozók felé.

Amennyiben nem sikerül felszámolási egyezséget létrehozni, Demján Sándor magánvagyona terhére kártalanítja majd az alvállalkozókat és a beszállítókat, olvasható ma is az Arcadom honlapján. A tájékoztatás szerint a milliárdos a felszámolóbiztos által visszaigazolt tartozásokat egy faktorcégen keresztül, 70 százalékos tőkeértéken kifizeti. Ha a perek után és az eszközök értékesítéséből további pénzeszközök maradnak, a nem biztosított hitelezők akár százszázalékban vissza kaphatják a pénzüket.
Arról, hogy mindebből mi valósult vagy valósulhat meg, egyelőre nincs információnk, lapunk ugyanis többszöri próbálkozás ellenére sem érte el Boródi Ferencet, akit Demján Sándor a kártalanítási folyamat koordinálásával bízott meg.

Ha az Arcadom megkapná az Európai Uniós finanszírozású debreceni villamosvonal építése után a céget megillető összeget, további 250 millió forinttal csökkenhetne a társaság tartozása külső beszállítói felé. Mivel az ügyben jelenleg is polgári peres eljárás folyik, bármilyen további információ csak ennek lezárultával adható – tájékoztatta lapunkat a felszámolóbiztos. Börcsök Sándor azt is elmondta: a sajtóban megjelent információkon kívül nincs tudomásuk az egyezségkötés szándékáról, de ezt nem is a felszámolóbiztosnak, hanem a bíróságnak kell benyújtani. Az Arcadomnak egyébként folyamatban lévő munkái, projektjei nincsenek.

Elveszett ékkő

Az Arcadom 1996 óta összesen csaknem 210 milliárd forint építőipari forgalmat könyvelhetett el. A cégadatbázisban szereplő adatok szerint 2014­-ben viszont mérleg szerinti eredménye már mínusz ­6,9 milliárd forint, 2013-­ban pedig ­mínusz 3,3 milliárd forint volt. 2012-ben is 2 milliárdos mínuszban zártak, 2011­-ben viszont 112 millió forint volt az eredmény. A cég jegyzett tőkéje 50 millió forint, munkatársainak száma pedig 13. Piaci szereplők korábban úgy vélték, az Arcadom bedőlésének oka részben a gazdasági válság hozta építőipari visszaesés, részben az, hogy a vállalat nem tudott labdába rúgni a nagy állami beruházások kiírásain.


Arcadom felszámolás
Kapcsolódó cikkek