BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakásépítésre is jó lehet a hitelprogram

Lakóingatlanok eladási vagy kiadási célú építésére is lehetne hitelt igényelni a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramján belül, ha pozitív döntés születik az ügyben – tudta meg lapunk. A program ilyen irányú bővítése javíthatna az építőipari cégek helyzetén, ösztönözné a lakásépítések számának növekedését, miközben hozzájárulhatna a vállalkozói hitelezés további bővítéséhez is.

Új lakások építésére is lehetne igényelni finanszírozást a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramján (NHP) belül, ha elfogadják az erre vonatkozó javaslatot – tudta meg lapunk. A hitelt az elképzelés szerint építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetnék fel az NHP-ban meghatározott feltételek mellett, abban az esetben, ha továbbértékesítés, vagy bérbeadás céljából építenek jó környezetvédelmi besorolású lakásokat.

Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője lapunkkal közölte: a bővítés a kis- és középvállalkozások számára válik elérhetővé, ha erről döntés születik. Míg az eddigiekben – tette hozzá – a program keretében teljes mértékben tiltott volt lakóingatlanok építésének vagy vásárlásának finanszírozása, a közeljövőben lehetőség nyílhat energiatakarékos lakóingatlanok bérbeadási célú, valamint továbbértékesítési célú építésére.

Az NHP ilyen irányú kiterjesztése több szempontból is kedvező változásokat hozhatna mind az építőiparban, mind annak finanszírozásában. Az MNB honlapján lévő statisztikák szerint az építőipari cégek mindössze 387,5 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkeztek december végén, amely 8,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi mennyiségtől, miközben a teljes vállalati hitelpiac egy év alatt 0,8 százalékkal már nőni tudott. Ennek eredőjeként az építőipari cégek részesedése is érezhetően csökkent a teljes hitelpiacon belül, a 2013 végi 6,34-ről 5,73 százalékra.

Emellett az építőipari ágazat helyzete sem túlságosan fényes. Az Opten céginformációs szolgáltató bő két hete közölt előrejelzése szerint négyezerrel csökkenhet az idén az építőipari cégek száma az első két hónap adatai alapján, mivel az ágazat rendelésállománya stagnál vagy csökken. Az Opten emlékeztetett arra: tavaly összesen 7100 építőipari cég megszüntetésére irányuló eljárás megindítását tette közzé a cégbíróság, 2013-ban pedig 5300-ét, ami szintén növekedés volt 2012-höz képest. Az eljárásokon belül tavaly különösen nagy mértékben, 50 százalékkal, 3900-ra nőtt a kényszertörlések száma, a felszámolásoké pedig 17 százalékkal emelkedett, a végelszámolások viszont valamelyest csökkentek. Februárban pedig mindössze 235 új építőipari céget alapítottak, ez 23 százalékos csökkenés a megelőző évhez képest.

Az NHP kiterjesztése tovább javíthatna a lakásépítési statisztikákon is. Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2014-ben épült 8358 új lakás 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és a kiadott 9633 lakásépítési engedély is 28 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest, a múlt év során felépített lakások száma továbbra is alacsony, a 2008-as mennyiségnek alig egyötöde. Az új lakások építési célok szerinti megoszlását jól illusztrálja, hogy a saját használatra épült lakások aránya 53-ról 56 százalékra nőtt, az értékesítésre épült lakásoké viszont 43-ról 41 százalékra csökkent, bérbeadásra pedig a lakóingatlanok mindössze 4 százaléka épült.

Ötszáz milliárd feletti folyósítás

Április elejéig 660 milliárd forint összegű NHP-szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a programban részt vevő hitelintézetek az MNB-nek, amelyből addig 512,5 milliárd forintot folyósítottak. Így a program két szakaszában együttvéve közel 21 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 1360 milliárd forintos összegben. A második szakaszban létrejött szerződések közel 97 százaléka új hitel: ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 63, az új forgóeszközhiteleké 26, míg az EU-s hiteleké 11 százalékos. Az ágazati eloszlás alapján a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.