Nagyon erősen kezdett az idén a magyarországi lakáshitel-piac: a Magyar Nemzeti Bank háztartási szektorra vonatkozó, szezonálisan igazított adatai szerint a pénzügyi szolgáltatók 68,9 milliárdnyi forint lakáshitelt helyeztek ki az év első három hónapjában, amely 49,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Mindezek alapján – az egész évben hasonló mértékű növekedést feltételezve – egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy az új lakáshitel-kihelyezések piacának mérete a 300-350 milliárd forintot is elérje 2015-ben, annak tükrében, hogy tavaly a pénzügyi szolgáltatók összesen 238,3 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki az MNB adatai szerint.

Igaz, az idei évre várható, bőven 300 milliárd feletti új kihelyezés még mindig messze állna az ideálistól: bár a piaci szereplők véleménye szerint a válság előtti, évi 800 milliárd körüli új szerződés időszaka már biztosan nem tér vissza, de az egészséges növekedéshez az évi 500 milliárd körüli szintet kellene elérni.

A növekedés üteme alapján persze már a tavalyi év sem volt rossz, még az alacsony bázis mellett sem. A Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a teljes – devizahitel-kihelyezéseket is tartalmazó – piacot elemző adatai szerint 2014-ben több mint 54 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 244 milliárd forint értékben. Az engedélyezett hitelek száma az előző évhez képest 32, összege 56 százalékkal nőtt. Az idei növekedési kilátások szempontjából biztató, hogy 2014 első hat hónapjában még 23 ezer lakáshitelt engedélyeztek 101 milliárd forint értékben, viszont a második félévben a kihelyezések 30 ezerre (31 százalékkal), illetve 144 milliárd forintra (42 százalékkal) nőttek. A KSH adatai szerint 2014-ben közel 74 ezer lakáshitelt folyósítottak, 254 milliárd forint értékben. Az előző évi alacsony bázishoz képest a hitelek száma 61, összege 51 százalékkal nőtt.

Nemcsak az engedélyezett hitelek száma és összege emelkedett 2013 óta, hanem az egy engedélyezésre jutó átlagos hitelösszeg is, ami 2014-re 800 ezer forinttal magasabb, 4,6 millió forint lett. 2014-ben az engedélyezett lakáscélú hitelek számának 20, összegének 24 százaléka volt államilag támogatott a KSH adatai szerint.



A lakáshitel-piacon várható fejlemények kapcsán már korábban is megjelentek optimista becslések. A K&H Bank közelmúltban kiadott elemzése szerint például a lakáshitel-piac éves szinten erős kétjegyű növekedést, akár 30-50 százalékos bővülést is mutathat 2015-ben. A K&H várakozásai szerint pedig az új hitelelbírálási szabályok sem változtatják meg jelentősen az ügyintézés menetét és hosszát. Az ingatlanpiacon – emlékeztetett a hitelintézet – szintén felgyorsultak az események: míg általában a téli hónapok csendesek, addig 2015 januárja a válság óta a legerősebb hónap volt, a február pedig 2012 óta a második legerősebb.

Kevesen tartalékolnak idős korukra

A előtt álló felnőtt lakosság 34 százaléka rendelkezik az időskorára szánt tartalékkal, és csak 22 százalékának van olyan nyugdíjcélú megtakarítása, amelyhez adókedvezmény is társul – közölte a megbízása alapján készült felmérés eredményét a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. az MTI-vel. Annak ellenére viszont, hogy csak tavaly vezették be a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét, már a válaszadók 5 százaléka rendelkezik ilyen megtakarítással.A kutatás kimutatta azt is, hogy a lakosság mindössze 6 százaléka nem aggódik az időskori megélhetés miatt.