Az év végére világszerte 3,2 milliárd ember lesz, aki legalább egyszer használta a világhálót – derül ki a Nemzetközi Távközlési Szövetség (International Telecommunication Union – ITU) elemzéséből.

Az ENSZ égisze alatt működő szervezet adatai szerint 15 év alatt nyolcszorosára nőtt az internetpenetráció, azonban hatalmas kihívást jelent, hogy még mindig nagyjából négymilliárd ember – főleg a fejlődő országokban – aki nem fér hozzá a világhálóhoz. Az ITU által közzétett felmérés szerint a mobil szélessáv a leggyorsabban terjedő technológia, míg 2011-ben a világon élők 45 százalékának volt lehetősége arra, hogy hozzáférjen mobilnethez, addig az év végére ez az arány 69 százalékra nő.

A vezetékes szélessávú internet lefedettség jóval lassabban terjed, az elemzés szerint az utolsó három esztendőben évente átlagosan csak 7 százalékos volt a növekedés ezen a területen, és csak az otthonok alig több mint egytizedében lesz ilyen netkapcsolat 2015 végén. Az sem kedvez a vezetékes technológia terjedésének, hogy miközben 2008 és 2011 között meredeken csökkent az ilyen típusú hozzáférések költsége – főként a fejlődő országokban –, addig az utóbbi három évben már stagnált az ár sőt, a legkevésbé fejlett piacokon kis mértékben még emelkedett is.

Az ITU elemzése rámutatott arra is, hogy hatalmas különbségek vannak a fejlett térségek és a fejlődő régiók internet ellátottsága között. A világhálós hozzáféréssel bíró háztartások aránya Európában meghaladja a 82 százalékot, az amerikai kontinensen pedig 60 százalék. Az ázsiai/óceániai régióban ugyanakkor már 40 százalék alatt van annak ellenére, hogy Japán és Dél-Korea alaposan felhúzza ezt a térséget.

A legdrámaibb a helyzet Afrikában, ahol az otthonok kevesebb mint 11 százaléka rendelkezik valamilyen internet kapcsolattal. A használat esetében valamivel kedvezőbb a helyzet, az ITU adatai szerint az afrikaiak ötöde kapcsolódik kisebb-nagyobb rendszerességgel a világhálóra.